Общото събрание на ООН днес гласува с голямо мнозинство резолюция,

...
Общото събрание на ООН днес гласува с голямо мнозинство резолюция,
Коментари Харесай

Общото събрание на ООН в исторически вот с голямо мнозинство осъди Русия за инвазията в Украйна

Общото заседание на Организация на обединените нации през днешния ден гласоподава с огромно болшинство резолюция, с която осъжда Русия за нашествието й в Украйна, и изиска Москва да спре огъня и да изтегли военните си сили - акт, който има за цел да изолира Русия в международната организация. Резолюцията, подкрепена от 141 страни членки на Общото заседание от общо 193, стана резултат от рядка по рода си изключителна сесия, свикана от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в миг, когато украинските сили се сражаваха за пристанището Херсон, подложени на въздушни удари и разрушителни бомбардировки, които принудиха стотици хиляди хора да избягат от града.

Текстът на резолюцията " осъжда съветската експанзия против Украйна ". Последният път, когато Съветът за сигурност е свиквал на изключителна сесия Общото заседание на Организация на обединените нации, е бил през 1982 година съгласно уеб страницата на международната организация. Трийсет и пет страни членки, в това число Китай, се въздържаха, а пет страни, измежду които Русия, Сирия и Беларус, гласоподаваха срещу резолюцията.

Макар резолюциите на Общото заседание на Организация на обединените нации да не са обвързващи, те имат сериозна политическа тежест. Русия унищожава сериозна инфраструктура, в това число за питейна вода и газ за милиони хора и наподобява се готви да ускори бруталността на акцията си против Украйна, сподели в тирада пред Общото заседание американската посланичка в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд.

" Това е един извънреден миг ", сподели Томас-Грийнфийлд. " Днес повече от всеки един миг от най-новата история Организация на обединените нации е изправена пред предизвикателство ", сподели тя и прикани: " Гласувайте " За ", в случай че смятате, че страните членки на Организация на обединените нации, в това число вашата лична, имат право на суверенитет и териториална целокупност. Гласувайте " За ", в случай че смятате, че Русия би трябвало да бъде държана виновна за своите дейности ".

След съвсем една седмица Русия към момента не е постигнала задачата си да смъкна от власт украинското държавно управление, само че получи невиждан отпор от страна на Запада, чиито наказания нанесоха тежък удар по финансовата й система, а огромни страни изтеглиха вложенията си от страната. Вашингтон наложи няколко пакета наказания, в това число против съветския президент Владимир Путин и Централната банка на Русия, от началото на съветската инвазия в Украйна - най-голямата военна атака в Европа от края на Втората международна война.

Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР