Общото събрание на Интерпол трябва да избере в Дубай нов

...
Общото събрание на Интерпол трябва да избере в Дубай нов
Коментари Харесай

Общото събрание на Интерпол избира в Дубай нов президент на организацията

Общото заседание на Интерпол би трябвало да избере в Дубай нов президент на организацията. Постът беше овакантен, откакто през октомври управляващите в Пекин задържаха и упрекнаха в корупция китаеца Мън Хунвей. Фаворит при гласуването е руснакът Александър Прокопчук. Кандидатурата му провокира безпокойствие във Вашингтон и някои европейски столици и вдъхновение в Москва.

Четирима американски сенатори изпратиха писмо до президента Тръмп, в което се оповестиха изрично срещу кандидатурата на Прокопчук. Според тях избирането му на поста е като да повериш защитата на кокошарник на лисица. " Русия рутинно злоупотребява с Интерпол за почистване на сметки и тормоз над политически съперници ", написаха сенаторите.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков дефинира дейностите им като интервенция в избора на интернационална организация.

" В задграничните медии се следи акция, ориентирана към дискредитирането на съветския претендент за поста президент на Интерпол ", съобщи на собствен ред представителят на съветското министерство на вътрешните работи Ирина Волк и добави: " В тази връзка считаме за неприемливо политизирането на Интерпол като професионална интернационална организация, сплотяваща напъните на 192 страни в битката против транснационалната престъпност и тероризма ".

Кандидатурата на Александър Прокопчук провокира остри реакции в Литва и Украйна. " Ако Прокопчук бъде определен за началник на Интерпол, то Литва дружно с другите демократични страни неотложно би трябвало да прегледат опцията за овакантяване на тази организация ", се показва в призната от литовския сейм резолюция. В същия дух се изрече и украинският министър на вътрешните работи Арсен Аваков.

От 2011-а година Александър Прокопчук работи като шеф на Националното централно бюро на Интерпол към съветското министерство на вътрешните работи. На 10 ноември 2016-а година той беше определен за вицепрезидент на организацията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР