Общото събрание на Асоциацията на университетските болници в България (АУБРБ)

...
Общото събрание на Асоциацията на университетските болници в България (АУБРБ)
Коментари Харесай

Варненски лекар отново оглави Асоциацията на университетските болници у нас

Общото заседание на Асоциацията на университетските лечебни заведения в България (АУБРБ) избра ново управление, което в огромната си част резервира членовете от предходния мандат, съобщи medicalnews.bg. Избран е нов ръководител на Асоциацията. Мястото на проф. Валентин Игнатов, който през март тази година бе определен за ректор на МУ-Варна, се заема от проф. Красимир Иванов от УМБАЛ „ Св. Марина “-Варна. Останалите членове на УС на АУБРБ остават непроменени: проф. Костадин Ангелов – изп. шеф на УМБАЛ „ Александровска ” – гр. София, проф. Любомир Спасов – изп. шеф на УБ „ Лозенец ” – гр. София, проф. Карен Джамбазов – изп. шеф на УМБАЛ „ Свети Георги ” – гр. Пловдив и проф. Йовчо Йовчев – изп. шеф на УМБАЛ „ Проф. Стоян Киркович ” – гр. Стара Загора.

Проф. доктор Красимир Иванов, дмн, е ректор на Медицински университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов “ – Варна два поредни мандата в интервала 2012-2020г., а преди този момент е изпълнителен шеф на УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна в интервала 2001-2010г. Той е народен съветник по хирургия и почетен член на немското хирургическо сдружение.

Проф. Иванов е приключил медицина в МУ-Варна през 1986г. Има добити специалности по хирургия и по онкология и магистърски степени по „ Стопанско ръководство “ и „ Здравен мениджмънт “. Основните му професионални и научни ползи са свързани с доброкачествените и злокачествените болести на гастроинтестиналния тракт (онкологична хирургия), лапароскопската хирургия, роботитизираната хирургия, телемедицината и телехирургията. Член е на: IASGO (International Associtation of Surgeons, Gastroenterologist, and Oncologist) – Международна организация на хирурзи, гастроентеролози и онколози; ISUCRS – Международна организация на университетските преподаватели по колоректална хирургия; Българско хирургично дружество; Български лекарски съюз; Съюз на учените в България. Има над 350 научни изявления и голям брой оценки като доктор, управител и държавник.

Общото заседание одобри доклад за активността на АУБРБ за интервала 2014-2019 година, в който главен акцент бе подложен върху финансирането на университетските лечебни заведения в изискванията на реформиране на здравната система и устояването на правата на работещите в тях. В доклада беше обърнато внимание и на дейното присъединяване на управлението на Асоциацията във всички договаряния на национално равнище, касаещи подписването на НРД с НЗОК, както и в работата на парламентарната здравна комисия в изработването на нормативната база.

Като значимо достижение през миналия мандат бе изтъкнато и присъединението на АУБРБ към Европейската Болнична Федерация, чиято съществена задача е да предизвиква политиките и практиките в болничното опазване на здравето на страните от Европа, свързани с възстановяване на болничната помощ, поощряване на успеваемостта на здравните услуги и човешкия запас.

Новият Управителен съвет на АУБРБ има упоритостите да продължи политиката и интензивно да спомага за по-нататъшното сполучливо реформиране на опазването на здравето в България, за реализиране на по-високо качество на предлаганите медицински услуги, качествено здравно университетско обучение, съответни условия на труд за медицинските фрагменти и съответно възнаграждение на техния труд. /chernomore.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР