Общото събрание на адвокатите в странат излезе с декларация относно

...
Общото събрание на адвокатите в странат излезе с декларация относно
Коментари Харесай

Българските адвокати настояват депутатите да освободят съдебната система от политическо опекунство

Общото заседание на юристите в странат излезе с декларация по отношение на заплахата от тъпчене независимостта на Съдебната власт. В нея те показват общественото си отвращение и непоносимост във връзка изнесените в последните две седмици данни за действието на кръговете към осветените и обществено известни като Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров – Еврото, както и цялостното насрещно безучастие на Прокуратурата.

В декларацията се показва, че юристите в България са „ мощно обезпокоени от изнесените данни за нерегламентирано въздействие, политически и олигархични зависимости във върховете на Съдебната власт и опитите за реализиране на поръчково редом правораздаване ". Те показват, че пpaвнaта oбщнocт в страната нe мoжe дa остане бeзyчacтнa, ĸoгaтo са пocтaвeни пoд зaплaxa нeзaвиcимocттa нa съдa и ycтoитe нa пpaвoвaтa дъpжaвa. „ Зaтoвa пpизoвaвaмe Πpoĸypaтypaтa и Bиcшия cъдeбeн cъвeт, в paмĸитe нa cвoитe изĸлючитeлни пpaвoмoщия, дa дeйcтвaт cвoeвpeмeннo и бeзĸoмпpoмиcнo, ĸaтo вcичĸи твъpдeния зa нaтиcĸ и зaплaxи ĸъм cъдии, изнeceни в пyбличнoтo пpocтpaнcтвo, вĸлючитeлнo зa ceзиpaнe нa Πpoĸypaтypaтa и BCC пpeди гoдини по случая „ Осемте джуджета “, дa бъдaт paзcлeдвaни зaдълбoчeнo и пo нaй-бъpзия възмoжeн нaчин. "

Адвокатите прецизират, че за тях звучат неуместно свидетелски разкази, изнесени в медиите и пред парламентарна комисия за напън и изнудване на магистрати, както и изказванията висши представители и ръководители на органите на прокуратурата да са се „ сраснали с престъпността и да съучастват в закононарушения, и в това време способените органи на същата тази Прокуратура да не подхващат никакви дейности по следствие, които да опровергаят изнесените обстоятелства, даващи съображение за предполагане на съществуване на проведени незаконни групи, с присъединяване на прокурори и съдии на управителни постове! “

Според тях, в случай че изнесената информация е вярна, следва да се предприеме „ неотложно наказателно гонене на отговорните лица, които да бъдат изправени пред самостоятелен съд и да понесат санкции с цялата суровост на закона. Странно е и цялостното безмълвие на и.ф. Главен прокурор по тези скандални разкрития “. Адвокатите намират като още по- притеснителни и изказванията, че " тези две групи евентуално са подкрепяни и от висши политици " и упорстват парламентарната комисия да има храброст и народните представители да стигнат до дъно в това следствие, с цел да се разплете възела на политическите зависимости и да се освободи правосъдната система от политическо опекунство!
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР