Общото нарастване на износа на храни от България през последните

...
Общото нарастване на износа на храни от България през последните
Коментари Харесай

Владимир Туджаров: През последните десет години износът на храни от България бележи постоянен ръст

Общото повишаване на износа на храни от България през последните 10 години е над 120%, като за предходната година той съставлява 7% от общия експорт на страната. Това съобщи основният секретар на Mинистерство на стопанската система Владимир Туджаров на откриването на Изложението FOOD EXPO, което се организира в Атина, с присъединяване на  компании от близо 20 страни. Това оповестиха от пресслужбата на министерство на стопанската система.

През тази година България е почетна страна-партньор в  най-голямото ревю за бранша в южната ни съседка. Страната ни е показана с народен щанд, в който вземат участие 18 български компании от секторите на хранително-вкусова индустрия – млечна и месна индустрия, произвеждане на олио, брашно, ориз, бисквити, кексове, шоколадови бонбони, консерви, натурални био артикули, минерални води, сокове и безалкохолни питиета, опаковки и други

Главният секретар на Mинистерство на икономиката  уточни в изявлението си, че хранителната индустрия е един от секторите, в които България има най–големи конкурентни преимущества. Туджаров  акцентира, че през последните години се регистрира растеж на производството на храни и питиета, в страната ни. По думите му производството на храни се реализира от над 6000 компании, като близо половината от тях са ситуирани на територията на Южна и Югозападна България, което е причина за положителните благоприятни условия за експорт към южната ни съседка.

По време на визитата си в Атина основният секретар на Mинистерство на икономиката  организира срещи с Вангелис Апостолу, министър на земеделието и храните на Гърция,  и  Константинос Михалос, президент на Атинската търговско-промишлена палата. На тях бяха разисквани усилване на комерсиалните връзки, ограничения за поощряване на партньорството сред фирмите от двете страни, както и опциите за българските експортьори за присъединяване в други профилирани търговски панаири и изложби.

Владимир Туджаров посочи, че Гърция е обичаен търговско-икономически сътрудник на България, като през последните години се следи непрекъснат растеж на стокообмена сред двете страни. „ Тази наклонност се резервира и през 2017 година,  като стокообменът отбелязва нарастване от 5.6% и  надвишава 3 милиарда евро. Отбелязва се растеж, както в износа, по този начин и във вноса “, акцентира той.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР