Общопрактикуващите лекари все още нямат ясен алгоритъм и не знаят

...
Общопрактикуващите лекари все още нямат ясен алгоритъм и не знаят
Коментари Харесай

Д-р Виктория Чобанова: Личните лекари все още нямат алгоритъм за действие при COVID-19

Общопрактикуващите лекари към момента нямат явен логаритъм и не знаят какво тъкмо да вършат в случаи на заразяване с Covid-19, било на деца в учебно заведение, било при други пациенти. Това съобщи пред БНР доктор Виктория Чобанова, общопрактикуващ доктор и ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари за София област.

Първоначалните препоръки към пациента по телефона включват общоприетия набор от ограничения при вирусна зараза. Ако до два дни не стартира усъвършенстване, доктор Чобанова вика пациента за обзор и отсам стартират неяснотите, описа тя в предаването " Преди всички " по БНР.

„ Ето, в София се разкри логистичен център за пациенти с коронавирусна зараза. Оказва се обаче, че не можете да отидете и да кажете – имам подозрения, че съм с ковид, изследвайте ме. Това е единствено за тези, които са минали първичния път и са стигнали до колата за спешна помощ. И в случай че вас кола за спешна помощ не ви закара в този център, никой няма да ви обърне внимание там. А се популяризира, че всичко било гратис “, разяснява доктор Чобанова.

В по-малките обитаеми места дори няма лаборатория, където човек да се изследва, посочи доктор Виктория Чобанова. По думите ѝ, това, което остава за общопрактикуващите лекари, е да се ориентират по клиниката, за която към този момент знаят много. В първите дни обаче няма по какъв начин да се разграничат признаците на коронавирусната зараза от тези на общоприетите инфекции през есенно-зимния сезон, добави общопрактикуващият доктор.

Месеци след началото на епидемията към този момент би трябвало да се реагира „ по-спокойно и по-целенасочено “, счита доктор Чобанова. Тя посочи, че има противоречеви заповеди, които са в действие и които объркват джипитата.

Като вид за справяне със обстановката персоналните лекари търсят способи за доставяне с проби, които да употребяват на място, в кабинета, против възнаграждение, най-малко за някои от пациентите, заяви още доктор Виктория Чобанова.

Според доктор Чобанова „ сигурно съществуването на сапун и по-честото миене на подовете в учебните заведения ще проработи, в случай че не поради ковид, то най-малко поради другите инфекции, които се предават с мръсни ръце и които са чести в учебната среда “.

„ По отношение на маските съм много резервирана. Маската прави работа, когато се носи вярно. Когато имаме деца, на които не им е първи приоритет да пазят маските си чисти, когато тези маски падат на земята, поставят се в чантите, сменят се сред децата, нали разбирате, че някаква основна защитна мощ няма да имат “, означи общопрактикуващият доктор.

„ Това е въздушно-капкова зараза, в която дълготрайно всички ние имаме риск да се разболеем над 90%. Кой ще прекара по-леко, кой по-тежко, към този момент е обособен въпрос “, добави доктор Чобанова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР