Общопрактикуващите лекари вече имат сериозен опит с лечението на коронавируса.

...
Общопрактикуващите лекари вече имат сериозен опит с лечението на коронавируса.
Коментари Харесай

Д-р Брънзалов: Вместо скъпия PCR да се прави антигенен, който е в пъти по-евтин

Общопрактикуващите лекари към този момент имат сериозен опит с лекуването на ковид. Повечето пациенти в началото имат един, два, три признака на инфекцията, а след това се развиват и останалите.

Важно е ранното диагностициране на такива пациенти, тъй като едвам 7,7% от заболелите се лекуват в лечебни заведения, останалите 92% се лекуват в домашни условия. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия общопрактикуващият доктор доктор Николай Брънзалов - заместник-председател на БЛС.

"Ако един пациент има и петте признака, това ще бъде казус. Това, което Касата предлага, са пет от седемте признака, като единият е измерването на сатурацията, което не във всеки кабинет може да се направи.

Има и доста други признаци, които в течение на времето откриваме при нашите пациенти и бихме желали те да бъдат включени в критериите за разпределяне на тест.

Нека този тест да не бъде скъпият PCR, а да бъде антигенният, който е в пъти по-евтин и е доста непосредствен като акуратност на проучването до PCR теста. Така доста повече пациенти ще бъдат тествани, в това число и тук-там, където няма специфични пунктове за това ", предложи доктор Брънзалов.

Според него, обаче, тестването не трябва да се прави в кабинетите на общопрактикуващите лекари, тъй като те се посещават и от рискови пациенти.

"Ние не можем да достигнем такава степен на сигурност на незаболелите от Коронавирус пациенти, които посещават нашите кабинети ", беше безапелационен той.

При този огромен напор на пациенти със признаци на ковид и при условието да са налице 5 от 7 признака с цел да има тест, ние ще би трябвало да си измисляме такива, призна доктор Брънзалов.

"Ние би трябвало да измислим механизъм колкото се може по-бързо да бъде тестван даден пациент, пробата да бъде доста по-бърз, какъвто е антигенният, и по-късно сме предложили логаритъм - при неясноти по отношение на държанието на пациента, той да бъде доуточнен с PCR, с цел да стартира неговото лекуване - дали ще бъде приет в болница или ще бъде ориентиран за домашно лекуване ", изложи предложенията на общопрактикуващите лекари той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР