Общопрактикуващите лекари смятат за погрешна стъпка предложението за диференцирано заплащане

...
Общопрактикуващите лекари смятат за погрешна стъпка предложението за диференцирано заплащане
Коментари Харесай

НСОПЛБ против диференциране стойността на профилактичния преглед

Общопрактикуващите лекари считат за неправилна стъпка предлагането за диференцирано възнаграждение на профилактичните прегледи при хората над 18-годишна възраст.

С бюджета за тази година се оферират разнообразни цени на годишния профилактичен обзор според от обхванатите от него хора. Така за минали до 46% от пациентите препоръчаната цена е 20 лева, за до 60% от тях – 25 лева, а за над 60% обхванати пациенти – 26 лева Подходът се постанова с единствен претекст – повишение броя на обхванатите с профилактичен обзор лица.

„ Считаме, че не е вярно цената на един избран тип обзор, който съдържа избрани детайли, да бъде променяна според от броя на осъществените прегледи от този тип. По създание, слагането на норматив, който не зависи само и единствено от изпълнителя, не е метод за стимулиране на увеличение на този брой. Възможностите на всеки един ОПЛ са разнообразни. По-малкият брой прегледи никога не значи по-лошо качество на предоставената на здравноосигурени лица активност, както и противоположното и не е съображение да бъдат оценени по друг метод според от количеството “, показват от сдружението на персоналните лекари в позиция до медиите.

От НСОПЛБ означават още, че медицинските действия са резултат от взаимоотношението сред доктор и пациент. От там оферират посредством средствата за всеобща информация жителите да бъдат непрекъснато осведомени за опцията да преминат профилактичен обзор, както и за неговото наличие. Според тях медиите би трябвало да изясняват, че този обзор е друг от прегледа по месторабота, проведен от службите по Трудова медицина; да напомнят непрестанно и за задължението, което има всеки жител съгласно нормативната уредба да премине този профилактичен обзор и глобите, на които предстои при несъблюдение. „ Рационално би било да се обсъдят стимулиращи и улесняващи фактори за осъществяване на годишния профилактичен обзор, да вземем за пример обезпечаване на един ден заплатен отпуск от работодателя в деня на провеждането – препоръчано от НСОПЛБ преди доста години и други “, показват от Сдружението.

Личните лекари напомнят, че съгласно Националния рамков контракт те търпят наказания, в случай че бъдат посетени за профилактичен обзор и откажат да го извършат.

„ Ние ОПЛ обаче не разполагаме с задоволително благоприятни условия да задължим жителите да ни посетят, което е друга основателна причина да считаме, че новите налагани ограничения не подхождат на оповестения претекст и просто е метод да се сложи начало на една порочна процедура на операция на цената и резултатите от активността на лекарския труд, даже това сега да се прави с положителни планове “, декларират от НСОПЛБ в позицията си, подписана от ръководителя на УС на Сдружението доцент Любомир Киров.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР