Общопрактикуващите лекари от София област излязоха с позиция против Наредба

...
Общопрактикуващите лекари от София област излязоха с позиция против Наредба
Коментари Харесай

И лекарите скачат срещу Наредба 18


Общопрактикуващите лекари от София област излязоха с позиция срещу Наредба Н-18 на министъра на финансите и оповестиха, че тя е неприложима в региона на медицината.

"Лечението като „ продажба “ и лекарите като „ оператори на продажби в търговски обект “ обезсмислят опазването на здравето в България " - се споделя в декларацията, подписана от ръководителя на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област (СОЛСО) доктор Виктория Чобанова.

В нея се показва още:

"Нашата активност е характерна, контролирана е от специфични закони и наредби и касае живота на хората.

Прилагането в практиката както на базовия вид, по този начин и на особено регламентирания за лекарите вид на СУПТО (софтуер за ръководство на продажбите в комерсиалните обекти - бел. ред.) ще докара до следното:

- Базовият вид ще сътвори листи на чакащите на всички равнища на опазването на здравето.

- За всяко влизане в кабинета ще се написа нов амбулаторен лист.

- При спиране на връзката с Национална агенция за приходите ще стопира активността на лекарите.

- Увеличената бумащина ще затрудни лечебния развой.

- „ Облекченото “ СУПТО по член 52 алинея 2 ще лиши здравнонеосигурените лица от достъп до първична здравна помощ.

Резултатът от използването на Наредба Н-18 в извънболничната помощ ще бъде:

- стеснен достъп на всички пациенти до здравна помощ;

- натоварване на незабавните звена с несвойствена за тях дейност;

- загуба на информация за прегледите на здравнонеосигурените;

- неточна статистическа информация за заболеваемост, обръщаемост, обсег с имунизации към МЗ;

- връщане към писане „ на ръка “ и на обособени файлове вместо интегрирана база данни в медицината;

- понижаване на времето за обзор и разискване на лекуването за сметка на времето за справяне с условията на наредбата;

- повече заболели хора, повече изтощени лекари, по-недоволни пациенти;

- по-скъпа здравна услуга;

- невъзможна отбрана на чувствителни персонални данни;

- несъблюдение на отговорности, произлизащи от настоящи закони и наредби, за да се удовлетворят условията на Наредба Н-18;

- непостижими санкции в резултат на нарушените отговорности по закони и наредби;

- преустановяване на активността на лекари от извънболничната помощ;

- вероятен срив на опазването на здравето в България.

След влизане в действие на Наредба Н-18 ще сме принудени да гледаме най-вече касовия уред и компютъра, да следим за съвпадане тутакси на касовата записка и часа на прегледа, дали сумите в касата са тъкмо толкоз, колкото на касовия уред, а за пациента и неговите проблеми ще остава все по-малко време.

Медицинският програмен продукт не е програмен продукт за ръководство на продажби, а база данни, нужна за взимане на решение за живота и здравето на индивида!

Медицинският програмен продукт не е програмен продукт на повсеместен магазин (стока-плащане-касова бележка)!

Необходимо е да се записват всички доходи! "

С Наредба Н-18 джипитата са изправени пред избор: или да спазят нея и да нарушат няколко наредби на Министерството на здравеопазването, или да спазят тях и да нарушат нея. Но "и в двата случая подлежим на наказания за неспазване на наредбите в 4-цифрен размер. А в някои случаи ще има и последствия за живота и здравето на хората ", предизвестяват те.

Искаме да практикуваме изкуството на медицината - да лекуваме, а не да гледаме часовника на касовия апарат; да броим регламентираните минути, до момента в който в коридора стоят заболели хора; да таксуваме пациентите по няколко пъти, в случай че след привършване на листа се сетят да попитат още нещо; да печатаме по 2-3 листа за едно посещение; да пишем на ръка в ерата на интегрирана здравна информация и при съществуването на съответен за активността ни софтуер; да разрешаваме на всеки служител от Национална агенция за приходите достъп до персонални данни за здравето на нашите пациенти - безапелационни са лекарите.

Те упорстват за анулация на "безсмислените ограничавания " в Наредба Н-18, които биха попречили на работата им или да се анулира наредбата напълно в частта ѝ за здравната активност.

"Всички хора в България по Конституция имат право на налична здравна помощ и право на конфиденциалност " - приключват те.

Общопрактикуващите лекари от София област оферират:

1. Да отпадне условието да вписваме в базата данни номерата на касовите бележки.

Скъпо струващ лекарски труд се употребява за безсмислено писане на „ цифрички “, вместо за оказване на здравна помощ. Новите касови апарати предават към Национална агенция за приходите информация за издадените бележки на всеки 5 минути - пишат те.

2. Да отпадне възбраната за предпазване на здравната информация от прегледите на всички пациенти, в това число неосигурените, в медицинския програмен продукт по член 52а алинея 2. Да се отсрочи влизането в действие на Наредба Н-18 до решаването на проблемите, които основава или да се анулира напълно по отношение на здравната активност.

3. Да престанат опитите на ръководещите да регламентират в бранша отговорности, които не могат да бъдат изпълнявани.

След 10 години в България няма да има работещи български лекари, в случай че сегашната политика не се промени.

4. Фискалната дисциплинираност, с която цел е основана Наредба Н-18, може да бъде реализирана и без рестрикции за бизнеса и без регламентиране на неизпълними отговорности.

Много по-ефективен ще бъде контролът, в случай че се основат тласъци за жителите да съхраняват и предават с данъчните си заявления касовите бележки за разноските, които са създали през годината. В страните, където тази процедура е въведена, съвсем няма нужда от контролна активност – жителите сами извършват тези функционалности.

Джипитата се афишират и в поддръжка на проведения на следващия ден, 29 януари, митинг на дребния и междинния бизнес против Наредба Н-18./hoffnews.bg/
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР