Общоевропейската забрана за внос на земеделски култури от Украйна ще

...
Общоевропейската забрана за внос на земеделски култури от Украйна ще
Коментари Харесай

Явор Гечев: Забраната за внос на земеделски култури от Украйна може да продължи и след 5 юни

Общоевропейската възбрана за импорт на аграрни култури от Украйна ще продължи до 5 юни, като има декларация от Европейска комисия, че това може да продължи и за по-дълго време. Това съобщи министърът на земеделието Явор Гечев в Пловдив.

" Това за България е извънреден триумф, благодаря на сътрудниците и специалистите от Министерството на земеделието и Министерството на стопанската система, тъй като тежки бяха последните три-четири седмици. Това значи, че България е пълностоен член на Европейски Съюз, а Европейски Съюз е подобен, какъвто би трябвало да бъде - с вътрешна взаимност сред самите страни. Това удостоверява нашата теза, че България има проблеми и комисията регистрира това ".

До 5 юни има възбрана за импорт на четири култури - пшеница, рапица, слънчоглед и царевица. Вносът на слънчогледово олио ще продължава да се обследва от Европейска комисия. Явор Гечев съобщи, че идната седмица ще се срещне с украинския си сътрудник и двамата ще обсъдят както двустранните връзки, по този начин и вноса на олиото.

Коридорите ще не престават да се реализират, като България ще позволява всички товари от Украйна за реекспорт към трети страни. Страната ни е дейна във връзка с коридорите, като до 5 юни ще работим интензивно по разнообразни оферти за усъвършенстването им.

Все още не е известна сумата, която българските фермери ще получат от пакета от 100 млн. евро, който ще бъде провиснал от Европейска комисия. През идната седмица комисията би трябвало да я разгласи, уточни министърът.

" Сумата няма да покрие разноските, да не се заблуждаваме, въпросът е количествата зърно и слънчоглед, които имаме в България, да ги осъществяваме ".

Гечев увери, че няма да има разтърсвания на пазара и няма да има повишаване на хляба и олиото. Заяви, че в България има задоволително слънчоглед и пшеница, които да задоволят нашите потребности.

До 5 юни Европейска комисия ще обследва вноса и на други артикули от Украйна и ще реши дали да забрани вноса им.
https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/1206297080027793/
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР