Общо увеличението на цените на клиничните пътеки у нас от

...
Общо увеличението на цените на клиничните пътеки у нас от
Коментари Харесай

Д-р Александър Златанов: Увеличнието на клиничните пътеки на калпак задълбочава дисбалансите

Общо нарастването на цените на клиничните пътеки у нас от началото на годината възлиза на 33%. Това сподели в студиото на „ Добро утро, Европа “ заместник-министърът на опазването на здравето и ръководител на Надзорния съвет на Здравната каса доктор Александър Златанов.

По неговите думи това нарастване ще бъде годно и за идната година, с което се реализира непоклатимост и предсказуемост в системата.

„ Все отново това е нарастване от 33%. Не споделям, че е задоволително. Трябва да се търсят запаси и в един идващ интервал да се търси нарастване, само че към този момент да се търси едно диференцирано нарастване “, уточни доктор Златанов.

Той означи, че постоянно до момента нарастването е било общо на калпак, като по този метод се задълбочава рецесията сред едни пътеки, които като цяло са добре финансирани, дори надфинансирани и други, които остават недофинансирани.

Д-р Златанов даде образец с инфекциозните и педиатрични пътеки, които по думите му не са задоволително финансово подкрепени.

„ Ние стигаме до такава степен, че има педиатрии в доболничната помощ доста мъчно се намират за работа в лечебни заведения. Нали разбирате, че една недобре уравновесена система сред другите пътеки, сред клиничните процедури, мъчно работи и в един стартира да се появяват дефекти и неналичия, а в последна сметка това се отразява на всички “, разяснява още зам.-министърът на опазването на здравето.

Той уточни, че до края на годината и за цялата идната година са подсигурени 50 млн. лева за незабавната помощ, с които в допълнение се усилват възнагражденията на лекарите с 630 лева, на фелдшери и сестри с 370 лева и на помощния личен състав като водачи и санитари със 170 лева

Д-р Златанов означи още, че има план за възстановяване изискванията в незабавната помощ на стойност 170 млн. лв., който включва възстановяване на функционалността на постройките, тъй че те бъдат оборудвани с задоволително добра инсталация, както и нови санитарни коли, като в границите на година и половина планът би трябвало да бъде приключен.

Предстои основаването и на работна група за решение на проблемите с изчезнали медикаменти, стана ясно още от думите на зам.-министърът на опазването на здравето.

По неговите думи към сегашния миг няма риск от завишаване на заболелите с ковид и разгръщане на пандемията, само че е притеснително, че по света към този момент има места, където се записва нова вълна на Ковид.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР