Общо плащането е на стойност 990.4 млн. евро, от които

...
Общо плащането е на стойност 990.4 млн. евро, от които
Коментари Харесай

Държавата изплати облигации за близо 1 млрд. евро по първата емисия "Дянков"

Общо заплащането е на стойност 990.4 млн. евро, от които 40.4 млн. евро представяват последния изискуем лихвен ваучър.

Още по тематиката
На аукциона за 4-годишни ДЦК цената й падна до рекордно ниските 0.05%

Доходността е малко по-висока от края на януари поради по-големия препоръчан размер и предварителните избори

Министерство на финансите погаси падежиращата на 9 юли емисия еврооблигации на стойност 950 млн. евро. Тя беше издадена през 2012 година по времето на Симеон Дянков, а цената, на която България се финансира тогава, беше 4.436%.

Така държавният дълг на страната понижава до 11.934 милиарда евро или 24% от Брутният вътрешен продукт, което е намаляване с съвсем 2 процентни пункта. Това е едно от най-ниските равнища на задлъжнялост измежду страните членки на Европейски Съюз, като към края на предходната година по-нисък дял означават само Естония и Люксембург. Намалението на дълга води до по-ниски разноски за лихви от към 40 млн. евро годишно.

С два милиарда надолу

Изплатената от държавното управление главница по еврооблигациите е в размер на 950 млн. евро, което намалява държавния дълг с 1.8 милиарда лева до 23.3 милиарда лева От Министерство на финансите оповестиха, че общо изплатената сума в този момент е 990.4 млн. евро, като в нея е включен и последният лихвен ваучър за 40.4 млн. евро.

Средствата за погасяване на облигациите (с лихвен ваучър от 4.25%) са обезпечени още през март предходната година, когато страната пласира на външните пазари двоен транш облигации, 7-годишни (при 1.875% купон) и 12-годишни (3% лихвен купон), на обща стойност 1.994 милиарда евро. С част от парите се изплатиха отговорности през 2016 година, а другата остана като буфер при възможна потребност за поддръжка на банковата система. След осъществения обзор на качеството на активите и стрес тестванията обаче стана ясно, че сходен запас не е необходим и ръководещите оповестиха, че ще употребяват средствата за погасяване на така наречен Дянкова емисия.

Глад за дълг

Според анализатори през последния месец към 60% от изплатената емисия са държали български вложители. В същото време страната не възнамерява да излиза на интернационалните пазари през тази година, а вътрешния емисионен календар е доста безпаричен. Това, в комбиниране с продължаващата политика на ниски лихви от страна на Европейската централна банка, е причина за висок интерес и ниска рентабилност по българските ДЦК. На последния аукцион преди към месец страната пласира 4-годишни ДЦК за 50 млн. лева, а доходността по тях падна до 0.05%, което е действително най-ниското равнище за български държавен дълг в историята.

Мемоарите на едни еврооблигации

Пласираните петгодишни еврооблигации за 950 млн. евро през 2012 година маркираха завръщането на България на интернационалните дългови пазари след десетгодишно неявяване. Тогава средствата бяха употребявани за рефинансиране на падежиращи през 2013 година еврооблигации за 818 млн. евро. В този миг страната се възстановяваше от рецесията, бюджетът беше на недостиг, а равнището на фискалния запас - прекомерно ниско. Тогава, в подтекста на продължаващата рецесия в Европа, търсенето надвиши над шест пъти предлагането на книжата, а държавното управление си обезпечи нужните средства при по-добра рентабилност от в началото предстоящата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР