Общо над 100 милиона лева са необходими на Варна, за

...
Общо над 100 милиона лева са необходими на Варна, за
Коментари Харесай

Кметът Портних алармира след стихията: Варна се нуждае от 100 милиона лева! В противен случай...

Общо над 100 милиона лв. са нужни на Варна, с цел да не се наводнява градът при интензивни превалявания като вчерашния, заяви кметът Иван Портних на конференция във връзка вчерашното наводняване в града след изсипалия се пороен дъжд.

" От десетилетия казусът остава неуреден, защото в централната градска част битовата и дъждовната канализация би трябвало да се разделят ", изясни Портних.

Изграждането на разделна канализация в центъра на Варна ще коства над 60 млн. лева Проект има, само че финансиране – към момента не. Необходим е и нов колектор Битоля-Пирин, който би поел дъждовните води, които сега се стичат от горната до долната част на Варна. Търсят се благоприятни условия за финансиране на двете инфраструктурни подземни уреди, само че към този момент не е ясно от кое място ще бъдат обезпечени средствата. Докато не се раздели канализацията в центъра и не се построи новият колектор, при интензивни превалявания като вчерашния Варна ще продължи да се наводнява, стана ясно от думите на кмета.

Портних съпостави вчерашния дъжд с бедствието в Аспарухово през 2013 година. За два часа във Варна се е изсипал дъжд, що се касае за месец и половина. Средната месечна норма е 50 л/кв.м., а единствено през вчерашния ден количеството вода е било 72 л/кв.м. В пика на дъжда - в границите на най-критичните 5 минути - количеството на дъжда даже е било 160 л/кв.м.

" Щетите по тротоарите и настилката по новоремонтираните пътни сектори ще бъдат възобновени за сметка на компаниите реализатори, като работата им стартира още през днешния ден ", увери Портних. Свлечените земни маси ще бъдат разчистени, подлезите – отводнени.

'Строителството на новия бул. " Левски " ще бъде спряно до момента в който не изсъхне почвата по трасето. Иначе по построената до момента инфраструктура на новия бул. няма съществени вреди ", увери Иван Портних.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР