Общо четири затъмнения на двата основни за Земята небесни обекта

...
Общо четири затъмнения на двата основни за Земята небесни обекта
Коментари Харесай

Четири затъмнения ни очакват през 2024 г.

Общо четири затъмнения на двата съществени за Земята небесни обекта ще се случат през 2024 година. Две от тях ще бъдат слънчеви - цялостно на 8 април и пръстеновидно на 2 октомври. Другите две ще бъдат лунни - от полусянката на нашата планета на 25 март и отчасти с дребна фаза на 18 септември.

От България ще може да се следи единствено второто лунно затъмнение - това на 18 септември, заяви пред Българска телеграфна агенция Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките и катедра " Астрономия " при СУ " Св. Климент Охридски ".

Най-интересно събитие за годината несъмнено ще бъде цялостното слънчево затъмнение на 8 април. То ще се следи най-добре от Мексико и от централната част на Съединени американски щати, посочи експертът. Пръстеновидното слънчево затъмнение на 2 октомври ще бъде очевидно от южните елементи на Чили и Аржентина.

Маркишки е създател на към този момент обичайното издание на катедра " Астрономия " на Физическия факултет на Софийския университет " Гид на фена астроном ". То се популяризира гратис и съдържа информация за идните през годината по-забележителни астрономически феномени, като е отделено повече внимание на изискванията за тяхното наблюдаване от България. Предстои публикуването на изданието на гида за 2024 година

Две слънчеви и две лунни затъмнения можеше да бъдат следени и през 2023 година От територията на нашата страна можеше да се следят единствено двете лунни затъмнения.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР