Общо четири огнища на болестта инфлуенца по птиците (птичи грип)

...
Общо четири огнища на болестта инфлуенца по птиците (птичи грип)
Коментари Харесай

Четири огнищата на птичи грип са открити в страната

Общо четири огнища на заболяването инфлуенца по птиците (птичи грип) са открити все още на територията на страната. Те са в села в областите Добрич, Хасково, Сливен и Ямбол, оповестиха от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ).

Последното огнище е в животновъден обект за развъждане на патици в село Зимница, община Стралджа, област Ямбол, където по човечен метод са умъртвени близо 8000 патици. Фермата е благосъстоятелност на компания " Алианс Агрикол " ООД.

Като част от ограниченията за очистване и недопускане на разпространяването на заболяването се убиват и възприемчивите животни в животновъден обект, който е в непосредствена непосредственост до огнището и е благосъстоятелност на " Милениум " ООД в село Зимница.

В сливенското село Глушник и в хасковското Узунджово инфлуенца по птиците има в домашни стопанства.

В задния си двор на къщата в село Глушник Николай Колев отглежда кокошки, токачки и гълъби, по които е открит птичи грип.

В село Узенджово, Хасковско, инфлуенца е открита в двора на Божидар Тенчев, който отглежда кокошки, пуйки и бройлери.

В средата на октомври в село Стефаново, община Добрич, е установен птичи грип в индустриален животновъден обект за развъждане на патици, благосъстоятелност на компания " Мейпъл Лийф Полтри " ЕООД.

За очистване на огнищата са взети всички ограничения, залегнали във ветеринарномедицинското законодателство, оповестиха от организацията по храните.

Птиците в трикилометровата зона към огнищата са умъртвени по човечен метод.

Извършват се непрекъснати клинични прегледи в 10-километровата зона към огнищата. Към момента е неразрешено населването на животновъдни обекти с новоизлюпени водоплаващи птици на територията на цялата страна, обясниха от БАБХ.

През предходната седмица няколко страни към този момент не разрешиха вноса на птици и птичи артикули от България точно поради записаните огнища на заболяването.

Птичият грип е разказан е за първи път в Италия през 1878 година като " птича чума ", а през 1955 година излиза наяве, че е вариация на грипните вируси.

Разпространява се по въздуха и дивите птици постоянно извършват ролята на преносители, предавайки го на по-чувствителни домашни породи. Може да се предава и посредством инфектирани храна, вода, инвентар и облекло.

Няма доказателства, че вирусът може да оцелее в месо, подложено на щателна термична обработка. Инкубационният интервал е от 3 до 5 дни.

Симптомите при животните варират, само че рисковите варианти могат да причинят гибел в разстояние от няколко дни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР