Общо безработните са над 213 700 души, а тези, които

...
Общо безработните са над 213 700 души, а тези, които
Коментари Харесай

Близо 10 000 безработни от кризата с коронавируса

Общо безработните са над 213 700 души, а тези, които са се записали от началото на рецесията с ковид са 9 909 души . Това съобщи общественият министър Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет, отдаден на постановлението за мярката 60/40.

Мярката 60/40 ще коства към милиард - милиард и половина, само че по планове на държавното управление парите могат и да не стигнат.

В постановлението има лист с директно наранени браншове съгласно заповедта на министъра на опазването на здравето, тези браншове ще бъдат подкрепени.

Сред тях са търговията на дребно, сухопътният превоз, пътнически и въздушен превоз, хотелиерство, заведения за хранене и заведени я за бързо хранене, туристическа агентска и операторска активност, предучилищно обучение (частен сектор), артистична и креативна активност и спорт, обвързван с забавление - те ще получат поддръжка от мярката 60/40. Тези работодатели ще могат да аплайват за мярката още от на следващия ден в Агенцията по заетостта, като в период до седем дни ще могат да получат съответните решения. В период до 5 дни ще получат средствата си от Фонд " Безработица ".
 АИКБ видя дискриминация на работещите в мярката 60/40
АИКБ видя дискриминация на работещите в мярката 60/40

Схемата била използвана единствено за компании, които не са в дълбока рецесия

Втората част на постановлението включва всички останали стопански браншове, като те би следвало да заявяват спад от 20% в приходите от продажби . Референтният месец е март 2019 година

За тези компании, които са основани след март месец 2020 година има обособен ред по какъв начин могат да потвърдят прихода си от продажби, само че те също ще могат да се възползват от мярката 60/40. Дори човек да е почнал работа на 12 март попада в постановлението, посочи Сачева.

Има и изключени браншове от мярката 60/40 - това са селско стопанство, горско стопанство и рибно стопанство, които ще могат да аплайват по различен ред. Изключени са и финансови/застрахователни действия. Още през днешния ден ще бъдат подадени заявки в Европейска комисия, с цел да могат да се изплащат обезщетенията.

Направена е процедурата - електронна през бюрата на труда, ще има и обществен указател на страницата на Национален осигурителен институт. Предвидено е контролът да се реализира от ГИТ и Национална агенция за приходите, няма да се изискват прекомерно доста финансови документи.

Проверки във връзка с истинността на документите ще има през цялата година и ще има наказания за злоупотребилите , предизвести Сачева.
 Държавни обезщетения за всички наранени браншове поради рецесията желаят от ССИ
Държавни обезщетения за всички наранени браншове поради рецесията желаят от ССИ

От Съюза обезпокоени, че доста стопански действия не са включени в мярката 60/40

" Мярката е тъкмо 60 към тъкмо 40 и се отнася за осигурителния приход за служащия. Споровете, които водим са свързани с това, че една от работодателските организации упорства да бъде финансирана цената на труда , която е друга в другите компании. Ние финансираме 60 към 40 от осигурителния приход на служащия, с цел да можем както да подпомогнем фирмите, които би трябвало да получат този мост да преминат през рецесията, по този начин и приходите на служащите да не спаднат ", означи общественият министър.

Нямало място за спекулацията с мярката 60/40.

Стартъп фирмите не са обект на постановлението, само че се създават разнообразни принадлежности, с които ще могат да се разширят опциите за допустимост на вложенията . В рамките на рецесията могат да бъдат родени и нови бизнес хрумвания.

Ако шеф не изплати 40-те %, той би трябвало да върне и 60-те. Към момента безработните могат да се записват и те го вършат , а тези от тях, които нямат осигуровка за безработица, ще могат да аплайват за безлихвен заем до 1500 лв., изясни Деница Сачева.
 КРИБ упорства за помощ на всички компании със спад на чисти доходи над 25%
КРИБ упорства за помощ на всички компании със спад на чисти доходи над 25%

Според Иванов работещото съответствие е някъде по средата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР