Общо 84 са жалбите и сигналите, постъпили в Централната избирателна

...
Общо 84 са жалбите и сигналите, постъпили в Централната избирателна
Коментари Харесай

ЦИК с актуална информация за изборните нарушения

Общо 84 са жалбите и сигналите, постъпили в Централната изборна комисия в изборния ден досега, осведоми представителят на ЦИК Таня Цанева. Сигналите не въздействат на изборния развой, като изключим тези, които са по член 205 от ИК, а точно разгласяване на изборните резултати от социологически организации, във връзка изборите, уточни тя. ЦИК е взела решение да глоби четири организации, като е дала инструкции тази информация да бъде неотложно отстранена.

Сигналите са свързани главно с нарушавания в работата на секционните изборни комисии, за това, че доста гласоподаватели желаят да гласоподават машинно. Има сигнал от секция в Германия, за това, че се е водила предизборна пропаганда, само че като цяло ЦИК не е могла да даде инструкции, защото пропагандата се е водила отвън постройката, в която се намира СИК.

Проблемите с машинното гласоподаване са в две посоки - в част от секциите гласуването с машини не е могло да започва, заради проблем с машините, а в други е почнало, само че е прекратено поради недостатък с машините. Разписките от машините, с които е било осъществено гласоподаване, ще бъдат броени ръчно и те ще бъдат приобщени към общия протокол, сподели Таня Цанева, представена от Българска телеграфна агенция.

Проблемите с неявяването на членове на СИК при започване на изборния ден от избрани политически сили са навреме отстранени, като на техните места са назначени нови от запасите.

От ЦИК припомниха, че изборният ден завършва в 20.00 часа, само че в случай че има скупчване на гласоподаватели пред СИК, то той може да бъде продължен.

Приключил е изборният ден в Камбера, Австралия, сподели още представителят на ЦИК. За изборната интензивност в страната в Комисията няма нови данни, към 13.00 часа тя бе 15.47 на 100. Очаква се новите данни да бъдат оповестени след 18.00 часа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР