Общо 84 млн. лв. ще бъдат отпуснати през следващата година

...
Общо 84 млн. лв. ще бъдат отпуснати през следващата година
Коментари Харесай

България ще получи 84 млн. лева от програмата Развитие на човешките ресурси

Общо 84 млн. лева ще бъдат отпуснати през идната година по Оперативна стратегия "Развитие на човешките запаси ", с цел да се подкрепят пазара на труда и обществената стопанска система.

Десетте интервенции, които бяха утвърдени от Комитета за наблюдаване на оперативната стратегия плануват съоръжение на пространства за почасови грижи за децата на чиновниците от работодателите, обосноваване и образование на безработни и стимулиране на жители на Европейски Съюз да се осъществят на българския пазар на труда.

Социалният заместник-министър Зорница Русинова напомни, че Европейският обществен фонд е най-устойчивият и добър инструмент за интеграция на хиляди хора на пазара на труда. Според Русинова фондът поддържа работодателите да основават по-добри условия за своите подчинени.

По процедурата "Национална EURES мрежа " - платформа за намиране на работа на територията на Европейски Съюз, се чака над 350 жители от Европейски Съюз да стартират работа в България, а 10 EURES сътрудници да вкарат механизми за продан на информация. По интервенцията се възнамерява да се дават пакет от услуги за достъп до пазара на труда в България. Сред тях са консултиране, помощ за наем за интервал от 12 месеца при липса на лично жилище, както и почасова грижа за дете, което не е записано в ясла или детска градина. За реализацията на новите детайли в процедурата са обезпечени 5 млн. лв..

С спомагателни 10 млн. лева се усилва общият бюджет на интервенция "Работа ". По този метод се основават благоприятни условия за наемане на млади експерти в настоящи обществени услуги, с цел да стартират работа по специалността си. Очакванията са 500 души да бъдат привлечени като обществени служащи.

Над 2000 родители ще имат опция да се възползват от детските кътове на работното място, основани по интервенция "Детски кътове ". Очаква се 200 предприятия да основат такива почасови услуги за чиновниците си, а 400 безработни да станат детегледачи. Процедурата ще се осъществя в интервала 2020-2023 година и е с общ бюджет 15 млн. лева Основната й цел е по-добре да се съчетават професионалния и персоналния живот, а в това време родителите да запазят трудовата си интензивност.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР