Общо 82% от богатството по света е притежание на 1%

...
Общо 82% от богатството по света е притежание на 1%
Коментари Харесай

1% от населението по света държи 82% от световното богатство

Общо 82% от благосъстоянието по света е владеене на 1% от популацията на планетата. Това демонстрират най-нови данни на неправителствената организация „ Оксфам ", представени от Българска национална телевизия. Докладът бе оповестен преди началото на Световния стопански конгрес, който се открива на следващия ден в Давос.

Четири от всеки пет $, извоювани през 2017 година, са в джоба на най-богатите хора в света. Същевременно най-бедната половина от човечеството не има нищо, съгласно последния отчет на английската организация „ Оксфам ". Едно от главните изводи в него е, че през миналата година е записано историческо нарастване на милиардерите, което прави още по-непреодолима пропастта сред богатите и бедните.

„ Докладът на „ Оксфам " тази година демонстрира по какъв начин стопанските системи ни възнаграждават богатите, вместо тежкия труд на милиони хора. С други думи, богатите стават по-богати, а хората на дъното остават в клопката на бедността. Нашите данни сочат, че предходната година 82% от цялото благосъстояние по света е било владеене на 1% от популацията. Обратно, 3 милиарда и 700 милиона души нямат нищо, 0% от международния напредък през 2017 година ", разяснява Уини Биянима, изпълнителен шеф на Оксфам.

От 2010 година до момента, т.е. малко след рецесията през 2008 година, благосъстоянието на така наречен " стопански хайлайф " се е увеличавало с 13% годишно, като пикът на този растеж е сред март 2016 година и март 2017 година Това значи, че приблизително на година в света са се появявали по деветима нови милиардери. Но неравноправие има и при богатите - на всеки 10 милиардери девет са мъже.

Според изследване на „ Оксфам ", извършено измежду 70 хиляди души в 10 страни, две трети от интервюираните считат, че незабавно би трябвало да се понижи пропастта сред бедните и богатите. Посланието на неправителствената организация преди икономическия конгрес в Швейцария е да се постави ограничаване над дивидентите на акционерите и ръководителите на предприятия, да се завърши с разликите в заплащането на дамите и мъжете и да се продължи борбата с данъчните убежища.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР