Общо 7707 кандидат-пенсионери ще получат шанс за по-голяма пенсия. Причината

...
Общо 7707 кандидат-пенсионери ще получат шанс за по-голяма пенсия. Причината
Коментари Харесай

Хиляди кандидати за пенсия с шанс за по-достойни старини, пред НОИ има много пречки

Общо 7707 кандидат-пенсионери ще получат късмет за по-голяма пенсия. Причината - решението, подплатено с смяна в Кодекса за обществено обезпечаване, да може изчислението на пенсията за пенсиониращите до 2023 година да се прави по два метода и да се избира по-високата пенсия. Става въпрос за това дали да се броят три години в интервала преди 1997 година плюс всичко след 2000 година или единствено това след 2000 година.
Въпросните 7707 кандидат-пенсионери ще имат опция да подадат заявки за преизчисляване на пенсията в шестмесечен период – до 4 ноември, написа " Монитор ".
Почти всички, които са употребили до момента услугите на мобилните приемни на Национален осигурителен институт, упорстват да им се създадат планирани калкулации и по двете методики, с цел да могат да преценяват коя е по-благоприятна за тях, обясниха специалисти. Досегашната процедура сочи, че тези, които не са прекъсвали трудовия си стаж, избират остарялата методика и те за момента са по-голямата част от кандидат-пенсионерите. Хората, които по разнообразни аргументи имат дупки в стажа, се ориентират към новата. Когато празнотите са под 5 години, те си заплащат стажа, каквато опция дава нормативната уредба.
Национален осигурителен институт отвори мобилни приемни, в които специалисти на института съветват кандидат-пенсионерите да могат да създадат верния избор. На специалистите се постанова да вземат решение доста и разнообразни проблеми. Често при тях идват бъдещи пенсионери с изчезнали документи или с неизясненост по какъв начин да си подредят стажа. Когато заявката се подаде в съответната териториална дирекция на Национален осигурителен институт, в случай че има несъответствия, срокът за оправяне на документите за пенсиониране е един месец. Изнесените приемни оказват помощ тези несъответствия да се плануват и да се отстранят преди подаване на заявката. Тъй като новият Закон за отбрана на персоналните данни не позволява заявката за пенсиониране да се подава по пощата, а единствено персонално, приемните икономисват и пътуването до регионалния град.
Опитът от приемните демонстрира, че не са малко хората, на които години от стажа им се губят по разнообразни аргументи. Най-често това се случва при очистване или приватизация на предприятията. Принципно, ведомостите от закритите сдружения се съхраняват в архива на Национален осигурителен институт. При подаване на заявление за пенсиониране те се изискват от териториалната дирекция с протокол. Имало случаи обаче, в които документите не е водена правилно и в нея има празноти. В тогавашните аграрни структури на Административнопроцесуален кодекс и Трудово-кооперативно земеделско стопанство да вземем за пример се водели партидни книги, в които са отразени плануваните работни дни, само че те не постоянно са отработени. На места пък били записани единствено сумите, само че не и работните дни. В трети случаи в тогавашните предприятия дамите в майчинство се записвали в обособена ведомост, която нерядко липсва и няма по какъв начин да се потвърдят годините, прекарани в майчинство. Месеци се губят и от това, че парите за майчинство постоянно са изплащани вкупом за три месеца.
От Национален осигурителен институт са установявали и не малко опити за злоупотреби, в които се показват остарели документи с щемпел и автограф на разположение, което не може да носи отговорност. Затова импортираните документи за разпределяне на пенсия наложително се съпоставят с тези в архивите.
Според специалистите на Национален осигурителен институт, новата методика с установяване на коефициента по приходите след 2000 година е въведена тъкмо поради неточните данни и с цел да се избегнат злоупотреби. От 1998 година до 2000 година персоналният указател на Национален осигурителен институт е бил пробен. През тези години част от данните са на книжен притежател, а други са били въвеждани в онлайн масива. След 2000 година регистърът към този момент работи и цялата информация е въведена в него.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР