Общо 75 пожара са регистрирани на територията на Югозападното държавно

...
Общо 75 пожара са регистрирани на територията на Югозападното държавно
Коментари Харесай

400 декара гора е унищожена само за два дни край с. Плоски

Общо 75 пожара са регистрирани на територията на Югозападното държавно дружество /ЮЗДП/ за първите шест месеца на годината, оповестиха от управлението на предприятието в Благоевград. Засегнати са 2654 декара горски територии, от които 1289 декара широколистни насаждения, 704 декара - иглолистни, 54 декара - смесени, а останалите са треви и шубраци.

Само през двата последни почивни дни, в които температурите доближиха рекордни стойности, поради човешка немарливост са унищожени към 400 декара край санданското село Плоски, прецизираха от ЮЗДП. В гасенето на огъня са взели участие повече от 50 чиновници от териториалните поделения на ЮЗДП в Сандански, Струмяни, Симитли и Първомай, екипи на пожарната и доброволни формирования.

Въпреки по-големия брой пожари в съпоставяне със същия интервал на предходната година, до момента няма нанесени съществени вреди на горските масиви, разясниха от предприятието. Превенцията, положителната организация и своевременната интервенция на екипите на ЮЗДП при локализиране на пожарите в начален стадий не разрешават на огъня да навлезе в горите.

Важна роля против разпространяването на пожарите имат и минерализованите линии и лесокултурните загради. До края на годината на територията на предприятието ще бъдат построени 300 километра линии и близо 18,4 километра лесокултурни загради. Голяма част от дейностите се извършват със лични служащи и техника на ЮЗДП.

В сезона на пожарите Югозападното държавно дружество приканва жителите за нараснало внимание при боравене с огън и за екологична просвета. Глоба до 500 лева грози всеки, който възпламени огън на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Същата глоба се постанова и за палене на огън отвън избраните зони от държавните горски и ловни стопанства, подсетиха от ЮЗДП.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР