Общо 7031 неграмотни и слабограмотни лица, навършили 16 години, които

...
Общо 7031 неграмотни и слабограмотни лица, навършили 16 години, които
Коментари Харесай

7031 неграмотни възрастни научиха буквите по проекта Нов шанс за успех

Общо 7031 необразовани и слабограмотни лица, навършили 16 години, които не са възпитаници, сполучливо приключиха курсовете за ограмотяване на възрастни, проведени по плана "Нов късмет за триумф ".

Това заяви ръководителят на плана Евгения Костадинова - шеф на дирекцията "Съдържание на предучилищното и учебното обучение " в Министерството на образованието и науката, на заключителното осведомително събитие по плана в Пазарджик, представена от пресцентъра на МОН.

Костадинова е показала, че това са възрастни, които не са имали опция или не са поискали да завършат клас или стадий от главната степен в границите на формалното обучение в учебно заведение. Приели предизвикването да вземат участие в образованията, да се научат да четат и пишат, след сполучливо приключен курс и полагане на съответните изпити, те получават документ, който им дава право да продължат в идващ клас или стадий в учебно заведение, да се включат в образование за придобиване на степен на професионална подготовка или да потърсят реализация на пазара на труда.

Евгения Костадинова е подчертала, че актуалният план се извършва като продължение на план със същото име, осъществен по Оперативна програма "Развитие на човешките запаси " /2007- 2013/, при който бе създаден и прибавен в практиката повсеместен модел за образование на възрастни, включващ образование за придобиване на компетентности от главната просветителна степен. Проектът е с бюджет 19 070 732 лева и завършва на 31 януари 2020 година До тогава се чака да завършат сполучливо близо 2200 обучаеми. В резултат на дейностите по двата плана в плановите учебни заведения досега са подготвени повече от 21 000 възрастни, като главната цел е да бъде улеснен по-нататъшният достъп до общообразователна и професионална подготовка на слабограмотните и необразованите лица, с цел да се включат на пазара на труда.

Проектът "Нов късмет за триумф " се извършва от Министерството на образованието и науката по Оперативна програма "Наука и обучение за образован напредък ", с финансовата поддръжка на Европейските структурни и капиталови фондове, посредством дирекцията "Съдържание на предучилищното и учебното обучение ". Асоциирани сътрудници към него са Министерството на труда и обществената политика, Агенцията по заетостта и Държавната организация за бежанците.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР