Общо 70 млн. лв. ще получат свиневъдите и птицевъдите по

...
Общо 70 млн. лв. ще получат свиневъдите и птицевъдите по
Коментари Харесай

ДФЗ дава 70 млн. лева за хуманно отношение към свине и птици

Общо 70 млн. лева ще получат свиневъдите и птицевъдите по схемите за хуманно отношение през 2022 година, реши на свое съвещание през днешния ден Управителният съвет на Държавен фонд " Земеделие " /ДФЗ/.

Одобреният финансов запас е по 35 млн. лева за всяка скица - " Помощ за реализирането на непринудено поети задължения за хуманно отношение към птиците " и " Помощ за реализирането на непринудено поети задължения за хуманно отношение към свинете ".

Помощта по двете схеми за хуманно отношение се дава на стопанство за покриване на спомагателни разноски или пропуснати приходи, свързани с осъществяване на доброволни задължения за хуманно отношение към животните, поети за минимум пет години.

През 2021 година ДФЗ изплати на 288 аграрни стопани общо над 73 млн. лева - 73 873 818 лева, по схемите за хуманно отношение към свинете и птиците.

Общо 67 свиневъди получиха 37 980 605 лева по държавната помощ за хуманно отношение към свинете. 35 893 213 лева за хуманно отношение към птиците получиха 221 стопани.

Предстои Министерството на земеделието и ДФЗ да изготвят инструкции за използване на схемите за хуманно отношение.

Управителният съвет на ДФЗ утвърди през днешния ден и финансов запас в размер на общо 12,5 млн. лв. по капиталови схеми за държавни помощи за т.г.

Десет милиона лв. са планувани за схемата за държавна помощ " Помощ за вложения в материални активи в аграрни стопанства, свързани с първично произвеждане на растениевъдна земеделска продукция ". Със средствата ще бъдат финансирани поетите задължения по подписани контракти от предишни приеми, както и утвърдените планове от идния нов банкет за 2022 година по схемата.

По схемата за държавна помощ " Инвестиции за закупуване на уреди за рандеман и предпазване на сурово мляко и уреди за изхранване на новородени животни с мляко " се разпределят 2,5 млн. лв.. С този запас ще бъдат финансирани поетите задължения по подписани контракти от предишни приеми, а остатъкът може да се употребява за погашение на държавната помощ за осъществени планове от идния нов банкет за 2022 година

Предстои ДФЗ, взаимно с способените дирекции в Министерство на здравеопазването, да изготви инструкции за даване на помощите, които министърът на земеделието би трябвало да утвърди.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР