Общо 7 хил. дни със симптоми на астма сред децата,

...
Общо 7 хил. дни със симптоми на астма сред децата,
Коментари Харесай

Докладът Europe Beyond Coal: БЕХ, заради ТЕЦ Марица Изток 2, се нарежда сред 10-те най-замърсяващи въздуха компании


Общо 7 хиляди дни със признаци на астма измежду децата, 150 случая на продължителен бронхит при възрастните, 80 хиляди работни дни в болничен предизвиква Топлоелектрическа централа Марица изток 2, най-голямата електроцентрала на въглища на Балканите. Това демонстрира компютърен модел на замърсяването, оповестен в отчета “Last Gasp: The coal companies making Europe sick” на интернационалната коалиция Europe Beyond Coal, която сплотява правозащитни, екологични, професионални и пациентски организации. Използваните данни са формалните от 2016, оповестени от Европейската организация по околна среда. Това оповестяват от екологично съдружие „ За Земята “, базирайки се на данните от отчета.

Най-тежко следствията от замърсяването се усещат в региона на южна България и северна Гърция. Българският енергиен холдинг, притежател на държавната Топлоелектрическа централа, се подрежда измежду десетте компании, производители на електрическа енергия от въглища, които предизвикват 2/3 от случаите на здравни проблеми в резултат на замърсяването на въздуха в Европа.

Въпреки данните за замърсяването и неговите здравни последици, Топлоелектрическа централа Марица изток 2 ще продължи да работи и след 2021 година. Това е допустимо, защото държавната централа е напът да получи дерогации (отлагане) от използването на по-строги правила за обособяване на нездравословни излъчвания във въздуха. В една от най-бедните страни от Европейски Съюз плащаме и втората най-скъпа " здравна цена " на континента и производството на 1 мегаватчас сила в България значи 93 евро за здравни разноски. Това е доста повече от междинната цена за Европа — 53 евро. Общата тежест за здравната система на Европа се равнява на 22 милиарда.

“Не е вест, че тецовете замърсяват. Новина ще бъде, когато осъзнаем казусът и стартираме да мислим за други възможности. А те съществуват — българите могат да създават 26% от нужното електричество за страната до 2050 година. Системата е остаряла и има потребност от реформа”, заключва Меглена Антонова, координатор Климат и сила в Грийнпийс — България.

Докладът може да намерите на: https://beyond-coal.eu/last-gasp/
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР