Общо 65 журналисти са били убити на планетата през 2017

...
Общо 65 журналисти са били убити на планетата през 2017
Коментари Харесай

65 журналисти са убити през 2017

Общо 65 публицисти са били убити на планетата през 2017 година - 50 експерти, 7 " цивилен публицисти " (блогъри) и 8 души, " сътрудничещи на медиите ", демонстрират статистиката на  " Репортери без граници ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Отиващата си година е с минимум смъртни случаи измежду професионалните публицисти от 14 години, отбелязва основаната в Париж неправителствена организация. Това се дължи частично на по-добрата отбрана, обезпечавана на репортерите, само че и на обстоятелството, че рисковите страни " се опразват от публицисти " - по този начин стоят нещата да вземем за пример в Сирия, Ирак, Йемен и Либия.

От 65-имата убити през годината публицисти 39 са били премахнати съзнателно, а 26 са починали при осъществяване на служебните си отговорности.

Също като предходната година Сирия остава най-смъртоносната за кореспонденти страна с 12 убити публицисти. Следват Мексико с 11 жертви, Афганистан с 9, Ирак с 8 и Филипините с четирима.

Въоръжените спорове излагат на заплаха живота на публицистите, които ги отразяват, а в страни като Мексико " картели и локални политици ръководят с гнет " и по този начин принуждават кореспонденти " да напущат страната си или специалността ".

" Сред невоюващите страни Мексико е най-опасната в света за кореспонденти ", установи " Репортери без граници ". В страната на наркокартелите редовно заплашват и даже убиват публицистите, пишещи за корупцията в политическата класа или за проведената престъпност.

Такъв бе да вземем за пример казусът с Хавиер Валдес Карденас - влиятелен 50-годишен публицист, сътрудничел на Франс прес и локални медии - погубен невъзмутимо на 15 май, припомня Франс прес.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР