Общо 64 граждански организации, сред които и (БХК), обявиха във

...
Общо 64 граждански организации, сред които и (БХК), обявиха във
Коментари Харесай

БХК: 64 национални и международни организации против съдебния тормоз над журналисти

Общо 64 цивилен организации, измежду които и (БХК), оповестиха във вторник подкрепеното от тях предложение за нова европейска инструкция, която да пази публицистите от правосъдни каузи, целящи финансовото им обезкървяване.
Практиката, известна като стратегически каузи срещу общественото присъединяване (или SLAPP, Strategic Lawsuits Against Public Participation) постоянно се практикува от авторитетни и непрозрачни в активността си персони или организации, които са осветлени от публицисти, правозащитници или деятели. Целта на правосъдните производства е да бъдат изцедени финансовите и психическите сили на хората, огласяващи значима за обществеността информация, която атакуващият не желае да става обществено притежание.
Към сегашния миг нито една страна в няма законодателство срещу сходни практики. С предлагането си гражданските организации целят да поддържат сигурността на публицистите и деятелите, и по този начин да защитят достъпа до информация по значими въпроси.
Предложената инструкция планува ограничения за пресичането на още в зародиш, овластява съдилищата да постановат наказания за това и ускорява средствата за отбрана на атакуваните. Проектът е направен от специалисти, в това число от университетските среди, юристи, жертви на SLAPP каузи и експерти по правене на политики и покровителство.
„ Правните дейности, целящи да запушат устите на публицисти и деятели, не са рядко събитие. Те могат да бъдат както от наказателно, по този начин и от гражданскоправно естество “, разяснява адв., директорка на програмата за правна отбрана на БХК. „ Това са каузи, почиващи на явна корист с правото на иск, на очевидно неоснователни, пресилени или свръхчувствителни искания. Истинската им цел е да тормозят и сплашват ответниците, тъй че те да се откажат от това, което вършат, а не толкоз да реализират някакъв действителен триумф. Всеки човек би се тормозил, в случай че против него е заведено дело. От това върху него лягат и разходи за съвещания с юрист и инвестиция на време, с цел да се пази от безпочвените офанзиви “.
Примери за сходни правосъдни каузи както против публицисти, по този начин и против деятели, има и в българската процедура.
„ Понастоящем БХК пази авторка на Facebook пост, след това публикуван и от няколко медии. В поста си тя показва, че някои организации, опониращи на Стратегията за детето, са финансово непрозрачни. На тези офанзиви против свободите на изложение и на достъп до информация би трябвало да се постави уверено точка “, добави адв. Качаунова.
Изготвеният от специалисти план за инструкция е наличен в интернет на адрес
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР