Общо 55.7 милиона аборта се извършват по света всяка година.

...
Общо 55.7 милиона аборта се извършват по света всяка година.
Коментари Харесай

Почти половината аборти по света се правят в условия, застрашаващи живота на жените

Общо 55.7 милиона аборта се правят по света всяка година. Почти половината от тях обаче се организират в неприятни условия или с остарели процедури, които заплашват здравето и живота на дамите, които отстраняват плода. Това демонстрира нов световен разбор на Световната здравна организация, представен в " Ройтерс ".

Средно по към 25.5 милиона аборта на година са извършени отвън формалната здравна система, т.е. отвън съответните здравни грижи и условия, преброява СЗО за интервала от 2010 до 2014 година Използват се към момента и доста инвазивни и рискови способи за прекратяването на бременността, които към този момент имат по-безвредни и щадящи други възможности.

Такива са практиките най-много в Африка, Азия и Южна Америка, където са 97% от дамите (24 млн.), които са минали през процедурата с риск за живота и отвън актуалните медицински стандарти. Около 47 хиляди не са оживели. Това са общо 13% от смъртните случаи на бременни в света за една година.

Световната здравна организация вижда директна причинност сред риска за дамите и разпоредбите в съответните страни. В развитите страни, където доброволният аборт е разрешен (общо 57), девет от 10 случаи протичат без никакви затруднения, в болнични условия и без заплаха за здравето на дамите. Там където обаче има забрани (в 62 страни), бременните прибягват до незаконни " частни " процедури, които ги слагат в риск. Само 25% от абортите в тези страни минават сполучливо - най-много когато да вземем за пример се постановат заради медицински съображения и се правят в лицензирано лечебно заведение.

В изводите от разбора СЗО приканва да се вземат ограничения против тревожната наклонност, като да вземем за пример се обезпечи по-добра осведоменост и достъп до защитни средства против зачеване. Там където обществото би разрешило - също и да се даде опция на дамите, които не желаят бебе, да създадат аборт в безвредни медицински условия вместо вкъщи си с подръчни материали или при локалния баяч.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР