Общо 53 на сто от всички курсове на българските международни

...
Общо 53 на сто от всички курсове на българските международни
Коментари Харесай

Желязков: Ако бъде приет пакетът Мобилност, 14 хил. от засегнатите в сектора ще си загубят работата

Общо 53 на 100 от всички курсове на българските интернационалните тежкотоварни превозвачи ще бъдат празни, без товари и без доходи за фирмите, а 14 хиляди от директно засегнатите в бранша ще си изгубят работата. Това ще се случи, в случай че бъде признат пакетът Мобилност 1, без да е почетена позицията на България по него, стана ясно на конференция в МТИТС, с присъединяване на министъра на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков и бизнеса, написа News.bg.

``
реклама

На конференцията бяха показани резултатите от направеното изследване на тематика " Българският тежкотоварен бранш ", предоставено от Съюза на интернационалните превозвачи. То обгръща пазарно проучване и планирана оценка за въздействието на Пакета Мобилност 1 върху тежкотоварния авто отрасъл у нас.

Пазарното изследване има значение за показване на пазарите в България и последствията от използването на новия Мобилен пакет, посочи министър Желязков. Категорични сме във връзка с връщането на транспортните средства в страната на регистрация и опцията да се употребява седмичната отмора на охранителен паркинг в транспортното средство, уточни министърът.

Цветан Алексиев от компанията, провела социологическото изследване, посочи, че за него са употребявани лично изследване и обществено налична информация, както и профилирани източници и разбори. Около 12 700 компании от България дават сухопътен интернационален превоз. 75 на 100 от тях са с до 5 камиона, т.е. дребни компании. Заетите в бранша са 42 500 с към 1 750 евро междинна заплата, сочи анализът.

Общо 25 800 са българските камиони, които са оперирали в Европа през 2018 година и тяхната междинна възраст е 3 години, за разлика от тези в Европа, които са приблизително на 11 години, показаха анализаторите. Средната възраст на тежкотоварния автопарк общо за страната е 6 години, а към 1,5 милиарда евро са направените вложения, демонстрира изследването.

Общо 6 на 100 от Брутният вътрешен продукт и 2,8 милиарда евро е пазарният дял от бранша за интернационален авто превоз.

Основната проблем, в случай че бъде признато наложителното връщане в страната на всеки 4 месеца на тежкотоварните камиони, е че то ще обхване към 53 на 100 от всички наложителни курсове от и за България, които ще бъдат празни, без да генерират облаги за фирмите. От пропуснати доходи загубите ще бъдат 0,5 милиарда евро.

Ще се усилят и въглеродните излъчвания, като 1 % от техния дял ще е за сметка на българските коли.

Словакия, Чехия, Холандия, Португалия, Естония са страните, от които ще търсим поддръжка и подпомагане по повод Мобилен пакет 1. Важното е да нямаме разколебаване в метода като държавно управление и да сме единни с групата на единомишлениците, уточни министър Желязков.

Йордан Арабаджиев от Съюза на интернационалните превозвачи уточни, че 850-те млн.евро предстоящи загуби за българските превозвачи ще са същите и за другите източноевропейски страни.

" Ние не сме срещу Мобилен пакет 1, а за равнопоставеност сред обособените превозвачи в Европейски Съюз. За задачата ще търсим градивен разговор и това златно сечение, което устройва и българските, и холандските превозвачи ", разяснява Арабаджиев.

Около 40 млн.евро ще бъдат административните разноски през 2023 г.за оформяне на другите процедури и унифициране на процеса за българските превозвачи. Много са и неяснотите по правоприлагането, счита още министър Росен Желязков.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР