Общо 500 000 българи ще пътуват по Великден и Гергьовден,

...
Общо 500 000 българи ще пътуват по Великден и Гергьовден,
Коментари Харесай

Половин милион българи стягат куфарите за празниците

Общо 500 000 българи ще пътуват по Великден и Гергьовден, с цел да изкарат празниците в къща за посетители или спа хотел в страната.

Това заяви пред „ Телеграф “ Румен Драганов, началник на Института за разбори и оценки в туризма.

Още 30 000 нашенци пък ще стегнат куфарите, с цел да посетят някоя непозната страна. В множеството случаи това ще са прилежащи страни – Гърция, Сърбия, Македония. Към Румъния тази година няма интерес. Причината са извънредно строгите противоепидемични ограничения в северната ни съседка, в това число вечерен час, изясни Драганов.

Гърция

Затова пък и тази година нашенците ще заложат главно на Гърция. Очаква се натам да поемат към 20 000 българи. Гърция има най-тържествените великденски служби и това е една от аргументите да притегли интереса на българските туристи, изясни Драганов. Българите ще се насочат към градове като Солун, Серес и Кавала, както и към по-малките морски курорти.

По думите на Драганов екскурзиите до екзотични дестинации не са обвързани с съответни празници като Великден или Гергьовден.

У нас

У нас пътуващите по Великден и Гергьовден ще отседнат най-вече в къщи за посетители, дребни фамилни хотели, спа, уелнес и балнеохотелите, в планинските и морските курорти.

Само за Великден ще пътуват в страната към 200 000 нашенци. Заедно с Гергьовден, който е едвам три дни след Възкресение, общият брой на пътуващите ще стигне към половин милион.

Около 90 000 българи пък ще слеят двата празника. Така, дружно със събота и неделя, те ще могат да се насладят на 10-дневна почивка. Обикновено празниците сливат хора със свободни специалности – юристи, лекари, зъболекари, изясни Драганов. Много от тях ще се възползват от почивните дни, с цел да отседнат в своя втори дом в планински или морски курорт.

Разходи

Близо 80 милиона лв. ще похарчат нашенците у нас и в чужбина за двата празника. Средният разход на човек за отмора в страната е 140 лв.. В тази сума се включва превоз, нощувка, храна. Така българите, които ще изберат да останат у нас, ще похарчат общо 70 милиона лв. за Великден и Гергьовден. А тези, които отскочат в някоя прилежаща страна, ще пръста общо към 9 милиона лв.. Техните разноски ще бъдат в размер приблизително 285 лв. на човек.

Чужденци

По Великден у нас чакаме да дойдат и общо към 30 000 непознати туристи. От Румъния ще посрещнем към 4500 посетители, които обичайно отсядат в хотелите по Северното Черноморие. Чакаме и 8000 посетители от Сърбия, които ще се насочат главно към София и другите огромни градове. Гостите от Гърция и Македония ще бъдат общо 3000. За почивката си те ще изберат някой град от Югозападна България – Сандански, Кюстендил, Банско, Гоце Делчев, Петрич. Чужденците, които ще дойдат у нас, ще похарчат приблизително по 250 евро на човек. При 30 000 предстоящи посетители това прави общо 7,5 милиона евро.

Всеки втори хотел няма да отвори

Половината хотели няма да отворят за Великден и Гергьовден, съобщи Румен Драганов. А за идния летен туристически сезон 30% от местата за настаняване ще останат затворени за посетители.

По Великден и Гергьовден напорът към родното Черноморие няма да е доста огромен. Хотелите там се готвят да посрещнат към 7000 посетители.

Според Драганов въвеждането на COVID-стаите от предходната година не е положително решение, по-целесъобразно било да има карантинни хотели. По думите му за тази цел би трябвало да се употребяват ведомствените станции на Министерски съвет, МО, Министерство на вътрешните работи и Народното събрание. Трябва да вземем образец от Гърция. Тя няма ведомствени станции като нас, само че заплаща хотела на карантинирани, изясни още специалистът.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР