Общо 49 699 жилища в 769 многофамилни жилищни сгради са

...
Общо 49 699 жилища в 769 многофамилни жилищни сгради са
Коментари Харесай

Едва малко над 1% са безплатно санираните жилища у нас

Общо 49 699 жилища в 769 многофамилни жилищни здания са въведени в употреба през 2017 година в цялата страна, откакто са актуализирани по програмата за " гратис " саниране. Това е записано в отчет за напредъка по осъществяването на ръководената от Министерството на районното развиване и благоустройството стратегия през предходната година, утвърден през вчерашния ден от Министерския съвет. Равносметката от тези данни демонстрира, че санираните жилища са единствено 1.2 на 100 от общия брой в страната (около 4 млн.), пресметна " Mediapool ".
Това е действителният резултат от необятно рекламираната стратегия на ГЕРБ за възобновяване на старите жилищни блокове от времето на социализма. От самото си начало тя бе обгърната със подозрения за повишени цени, нагласени поръчки и шуробаджанащина при избора на строителните компании. Непрекъснато се множат и сигналите за некачествено осъществяване на ремонтите, а десетки прясно реновирани блокове протекоха при първите по-силни дъждове и снегове.
В долкада има някои парадокси, да вземем за пример - в някои от огромните градове санираните блокове са доста малко. В столицата и в Разград - по 5, Видин и Русе - с по 3 здания, а Добрич - с 2. Рекордьор е Благоевград с 93 ремонтирани блока, следван от област Бургас - 91, Хасково - 81, Пловдив и Стара Загора с по 47 здания. Точно за областите отличници се появиха данни, че с работата по санирането са се заели компании, обвързани с представители на локалната власт. Освен това се оказа, че жилищни блокове с идентични параметри в еднакъв град са санирани за суми, различаващи се доста една от друга.
До момента програмата на ГЕРБ коства на данъкоплатците 2 милиарда лв.. В тях се включват общо 2022 здания, утвърдени за възобновяване, написа в отчета. Работата по тях би трябвало да завърши до края на 2019 година Зад над 3 000 здания с идеални документи обаче няма средства.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР