Общо 488 пожара са възникнали в горските територии на страната

...
Общо 488 пожара са възникнали в горските територии на страната
Коментари Харесай

Общо 50 000 дка са спасените гори в края на пожароопасния сезон

Общо 488 пожара са зародили в горските територии на страната от началото на годината, което е с една трета по-малко от броя им през предходната година. Огънят е засегнал горска повърхност от близо 53 000 дка, 50 000 от които са избавени от върхово разгръщане и в тях гората ще бъде възобновена по-бързо. Това оповестиха от Изпълнителна организация по горите.

"Като цяло площите, наранени от върхови пожари понижават, което се дължи в най-голяма степен на положителната предварителна защита, която върви ръка за ръка с готовността и бързата реакция на горските чиновници и структурите на пожарната. В обособени региони, при нужда в гасенето на горски пожар вземат участие съвсем всички чиновници на районните горски структури ", е показал инж. Мурад Шакиров, специалист "Горски пожари " в Изпълнителна организация по горите, представен в известието.

Най-големите пожари през тази година са били регистрирани на територията на Държавно горско стопанство - Елхово, ДГС Маджарово, ДЛС Тополовград, ДГС Свиленград, както и зародилият през септември пожар в горски територии на ДГС Стара Загора, който се популяризира и на територията на ДЛС Тополовград.

"В някои области на страната пожароопасният сезон продължава до края на месеца, само че поради намалените температури и падналите превалявания се надяваме да нямаме съществени проблеми ", е допълнил специалистът.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР