Общо 4721 аборта са направени по време на извънредното положение

...
Общо 4721 аборта са направени по време на извънредното положение
Коментари Харесай

Над 4700 са направените аборти по време на извънредното положение

Общо 4721 аборта са направени по време на изключителното състояние в страната в интервала от април до юни. Най-много те са в столицата София – 739, следвана от Пловдив – 436, а на трето място се подрежда Бургас с 329 прекратени бременности. При дамите над 30-годишна възраст отпред е Бургас с връх за осъществени аборти по избор – 141 за три месеца. Това сочат последните данни на Националния център за публично здраве и разбори.

Абортите при девойки под 15 години единствено за три месеца са 25, като три от тях са осъществени по избор на тийнейджърките – по една в Силистра, Стара Загора и Хасково, а девет от процедурите са по медицински аргументи.

От всички аборти, регистрирани по време на изключителното състояние от април до юни в това число, 2618 са осъществени по избор, непринудено бременността си са изгубили 1478 дами, а лечебни аборти са осъществени на 3242 българки.

От абортите по избор 239 са осъществени на девойки сред 15 и 19-годишна възраст, като най-вече те са в София – 32, в Пазарджик – 22, в Стара Загора – 20, в Добрич – 21, и в Бургас – 15. Във Варна, Силистра, Сливен, София област и Хасково по 11 тийнейджърки до 19 години са прекъснали непринудено бременностите си.

За близо 3 месеца в столицата са направени 1111 аборта

Във възрастовата група над 30-годишна възраст са осъществени най-вече аборти от общия брой аборти по избор в страната – 1211, като за първи път в класацията Бургас е преди всичко в със 141 спирания на бременноста. Според данните на Националния център за публично здраве и разбори /НЦОЗА/ за второ тримесечие на годината на второ място по най-вече аборти по избор след Бургас се подрежда София – 121, по-късно е Добрич – 90, а трети е град Пазарджик с 85 продецури.

Спонтанни аборти са създали общо 13 деца под 15 години, а по медицински аргументи са прекратени общо 12 бременности във възрастовата група до 15-годишна възраст.

Спрямо предходната година по същото време, обаче, общият брой на абортите през второто тримесечие на 2020 година е намалял, което може да бъде обяснено с ограничавания достъп до лечебни заведения. През същия интервал на предходната година са осъществени 5338 аборта, от които 3319 са били по избор, като най-вече прекратени бременности са регистрирани в София, следвана от Бургас, Стара Загора и Пазарджик.

Продължаваме да се стопяваме като население

Статистиката на Националния център по публично здраве и разбори включва единствено данните за публично осъществените аборти в регистрирани медицински заведения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР