Общо 450 лекарства са били потърсени за една година на

...
Общо 450 лекарства са били потърсени за една година на
Коментари Харесай

Много лекарства са трудно откриваеми у нас, асоциация предлага промени

Общо 450 медикаменти са били потърсени за една година на онлайн платформата за сигнализиране на дефицит от пациенти, оповестяват от Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти.
За последните две седмици сигналите са зачестили поради нерегулярния импорт и изчерпването на медикаментите, които са в развой на прекъсване на продажбите у нас . Освен това от организацията регистрират и интензивно търсене на артикули, които са със заличени досиета през последните години в страната.
От БАРПТЛ показват, че във връзка с изтегляните медикаменти от нашия пазар единствената опция за пациентите остава да търсят самостоятелни решения посредством свои близки или посредством пътешестване зад граница.
По данни на асоциацията при 62% от случаите дефицитът на медикаменти се дължи на краткотрайно или трайно прекратен импорт. 20% от всички сигнали са заради овакантяване на пазара и дерегистриране на медикаментите.
Сред главните проблеми за достъпа до медикаменти у нас от БАРПТЛ показват продължаващият развой на дерегистрация на редица медикаменти от България. По данни на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули през 2018 година от българския пазар са изтеглени 158 медикаменти.
За интервала 2014 година - 2017 година пък са дерегистрирани общо 1512 продукта съгласно годишния отчет Изпълнителната организация по медикаментите, като единствено за 2017 година са били изтеглени 327 медикаменти, без нито едно от тях да има проблем с лекарствената сигурност.
По тази причина от БАРПТЛ упорстват за нормативни промени , с които да се сътвори режим за достъп на българските пациенти до медикаменти, които са с потвърдена лекарствената сигурност, само че към този момент дерегистрани в страната ни заради липса на стопански интерес.
Асоциацията предлага и да се регламентира паралелният импорт при определяне на краткотраен дефицит заради индустриални или други аргументи, които попречват производителите да обезпечават задоволителни количества от медикаментите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР