Общо 434 мигранти са получили закрила в България до края

...
Общо 434 мигранти са получили закрила в България до края
Коментари Харесай

Само 400 мигранти са получили закрила в България тази година, но не се знае колко остават

Общо 434 мигранти са получили протекция в България до края на ноември 2019 година по данни на българското посланичество на Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците. Това е близо двоен спад спрямо 2018 г, когато протекция са получили 730 мигранти. От огромната бежанска вълна през 2014 година насам се следи наклонност на понижаване както на мигрантите, по този начин и на получилите статут.

От началото на годината до момента 171 души са получили статут на бежанци, а 263-ма - филантропичен статут. По-голямата част от тях са жители на Сирия (293 души), следвани от Ирак (48 души) и Афганистан (36), въпреки че от Афганистан идват най-вече от незаконните мигранти.

Няма данни за точния брой на получилите протекция, които по-късно са избрали да останат в България дълготрайно. Почти всички от получилите статут и останали в страната - 90%, се откриват в София, демонстрират данните на организацията.

Независимо от съществуващата нормативна база, съгласно която интеграцията се случва на локално равнище след подписване на съглашение сред кмет и емигрант, такива случаи са по-скоро изключение.

По така наречен стратегия за презаселване да вземем за пример, с която България се съгласява да приема бежанци от Турция (общо 110 души за тази година, като в страната са пристигнали 61), има подписани съглашения единствено с два региона на Столичната община - Витоша, където са признати пет фамилии, и Красно село, където има едно съглашение. Сред най-големите проблеми пред сключването на такива съглашения са, че кметовете на процедура нямат отделени средства за задачата. Тоест общината следва да задели от личния си бюджет пари за настаняване на обещано семейство и за обезпечаване на образование по български език да вземем за пример.

" Същевременно липсва самодейност на централно равнище и това обезкуражава локалната власт ", разяснява Ива Парцалева, старши помощник по закрилата във ВКБООН. Според настоящата разпоредба за интеграцията да вземем за пример процесът по интеграция се координира от заместител министър-председател. От 2017 година, когато е призната наредбата, до момента обаче не е избран виновният вицепремиер .

В същата разпоредба да вземем за пример въобще не е включено проучването на български език като изискване за интеграция на бежанците, а жилищното настаняване на получилите протекция е упоменато като ангажимент на кмета. Тези хора не могат да аплайват за общински жилища. Дори да наемат жилище със лични средства, те най-често не могат публично да се впишат в регистрите на общината поради несъвършенствата в нормативната уредба и произлизащото оттова отвращение на наемодателите да ги записват на адреса. Така на процедура липсват два от основните детайла, с цел да се интегрира даден човек в обществото.

От българското посланичество на Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците регистрират позитивна наклонност във връзка с достъпа до обучение за децата мигранти в учебна възраст. През образователната 2019-2020 година съвсем всички деца, настанени в центровете на Държавната организация за бежанците (ДАБ), получават обучение - 100 от общо 115 деца. За съпоставяне - да вземем за пример през образователната 2016-2017 година от 1356 деца, настанени в центровете на ДАБ, едвам 119 са посещавали учебно заведение.

Възможностите за обучение на пълнолетните обаче са напълно в ръцете на неправителствения бранш. Макар възрастните мигранти да имат опция за визити на вечерно учебно заведение или за независима форма на образование, те изпитват компликации при признаването на дипломата, тъй че да потвърдят степента на приключено обучение. Същевременно няма лицензирана институция, която да предлага курсове по български език като непознат на възрастни. А незнанието на езика и ниската степен на обучение са главната спънка за намиране на работа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР