Общо 426 млн. лв. ще бъдат раздадени на 194 общини.

...
Общо 426 млн. лв. ще бъдат раздадени на 194 общини.
Коментари Харесай

Кабинетът разпределя 426 млн. лева на 194 общини

Общо 426 млн. лева ще бъдат раздадени на 194 общини. Това ще повлияе позитивно на 5,9 милиона жители, съобщи министър-председателят в оставка Кирил Петков преди началото на вчерашното държавно съвещание.

Той изясни, че е приключила активността на работната група, образувана предходната седмица, която е работила по изцяло транспарантен метод за програмата за общините и финансирането на общински планове. " Критериите, които бяха употребявани от работната група, са оптимален брой общини да бъдат повлияни и оптимален брой български жители да почувстват резултата от тези планове ", означи Петков.

По-късно водачът на Българска социалистическа партия и вицепремиер и министър на стопанската система Корнелия Нинова съобщи, че финансирането е предпочитано за увеличение на заплати на общински чиновници, ремонт на пътища и създаване на водопроводи. В решението е записано, че се усилват заплатите на медицинския личен състав в здравни кабинети, детски ясли и градини, държавни и общински учебни заведения. Финансова поддръжка получават също библиотеките и работещите в тях. " Подкрепяме общините, тъй като те са най-близо до хората и ежедневните им проблеми. Регионалната политика е измежду главните ни цели. Държавата не е единствено автомагистрали. Хората в дребните обитаеми места също би трябвало да се движат по положителни пътища и да имат първокласен достъп до вода ", съобщи вицепремиерът Корнелия Нинова при представянето на ограниченията.

ОТ МОН оповестиха, че минимум 1486 лева ще получават учителите от 1 септември или с 5 на 100 повече. Ръстът на заплатите в междинното обучение от 1 септември т.г. е втори за тази година - над към този момент дадените 12,3 на 100 от 1 април т.г.

На съвещанието на държавното управление бе гласувано и основаването на сдружение, което да дава незабавна здравна помощ по въздух. Премиерът напомни, че към този момент е пусната социална поръчка за шест хеликоптера, които ще бъдат финансирани по Плана за възобновяване и резистентност. България ще има незабавна здравна помощ, която ще може да оказва помощ на българските жители в границите на 60 минути след случая или така наречен " златен час ". " Това е голяма победа за българското държавно управление и българските жители ", счита Кирил Петков.

Премиерът увери също, че средствата за хотелиерите, настанявали украински бежанци, ще бъдат изплатени с приемането на решение 80 млн. да бъдат платени от европейски средства за украинските бежанци.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР