Общо 42 358 електронни фиша връчиха полицаите на ГКПП-тата в

...
Общо 42 358 електронни фиша връчиха полицаите на ГКПП-тата в
Коментари Харесай

КАТ връчиха актове за близо 6 млн. по границите

 Общо 42 358 електронни фиша връчиха служителите на реда на ГКПП-тата в страната от началото на юни, когато започнаха инспекциите за неплатените им отговорности. Тяхната обща стойност, която се чака да влезе в държавната хазна, възлиза на близо 6 милиона лв., или по-точно - на 5 923 337 лева Тона излиза наяве от информация на Пътна полиция, предоставена на медиите.

Връчените електронни фишове на място не подлежат на незабавно възнаграждение. Водачите имат право документално да възразят или апелират посредством декларация към шефа на съответната конструкция на Министерство на вътрешните работи. В 7-дневен период от приемането на електронния фиш може да се направи документално несъгласие пред шефа на структурата, напомня в. " Монитор ". Директорът преглежда възражението и преценя доказателствата в 7-дневен период от постъпването му. Издаденият електронен фиш се анулира, в случай че от събраните доказателства е открито, че моторното транспортно средство е било оповестено за търсене или нарушаването е осъществено с моторно транспортно средство със специфичен режим на придвижване.

Гражданите могат и да апелират фиша посредством подаване на заявление в 14-дневен период от приемането му (или в случай че е направено несъгласие, което след това е било отхвърлено, до 2 седмици след съобщаването на отхвърли за отменяне на фиша).

Ако пък водачите решат да не апелират, те могат да се възползват от 30% отстъпка от размера на санкцията, в случай че тя бъде заплатена в границите на две седмици от връчването на фиша.

Системата за инспекция за невръчени фишове и непогасени санкции бе въведена на общо 9 ГКПП-та у нас. Началото бе сложено на 1 юни, когато нововъведението бе тествано само на Граничен контролно-пропусквателен пункт Калотина. От 17 юни то работи и на пунктовете Силистра, Кулата, Гюешево, Капитан Андреево, Лесово, Маказа и двата моста на Дунав.

Освен да връчват невръчени електронни фишове за скорост на водачите, служителите на реда на входовете и на изходите от страната наблюдават прецизно и за санкции, непогасени след периода за обжалване и този за непринудено възнаграждение. Сама по себе си процедурата не е нова и протича като общоприета инспекция на пътя. Разликата тук обаче е, че при установяването на просрочени наказания нередовните водачи се отбиват настрана, като им се дава опцията да заплатят отговорностите си до 2 часа. Те могат да създадат това посредством въведените терминални устройства ПОС на пунктовете или посредством онлайн административния портал на Министерство на вътрешните работи. От тази алтернатива са се възползвали над 22 000 водачи, които са заплатили милион и половина лв. посредством ПОС терминал.

Граничен контролно-пропусквателен пункт Калотина при РДГП Драгоман пък е пунктът, на който са заплатени най-вече документи – 5036. Въпреки че на инспекция минават и пасажерите, на тях само им се връчват електронни фишове.

Полицаите не изискват от тях заплащане на просрочени отговорности към КАТ. Системата по границите има и директно обвързване с органите на Национална агенция за приходите. Това разрешава да се направи информация в системата на организацията и да се посочи дали в реалност санкцията е платена, в случай че има разминаване сред данните на Пътна полиция и изказванията на водачите, като процедурата лишава не повече от 5 минути.

Въведената система по границите дава добър резултат по отношение на събираемостта на санкциите, излиза наяве от справката на Министерство на вътрешните работи. На всички Граничен контролно-пропусквателен пункт е предоставена опция за възнаграждение на дължимите санкции безкасово посредством терминални устройства.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР