Общо 41 военнослужещи от състава на Съвместното командне на силите

...
Общо 41 военнослужещи от състава на Съвместното командне на силите
Коментари Харесай

Формирования от Българската армия ще участват в учението на НАТО „Trident Juncture - 2018“ в Норвегия

Общо 41 военнослужещи от състава на Съвместното командне на силите и Сухопътните войски ще вземат участие в учението на НАТО с висока видимост „ Trident Juncture - 2018 “. Това е най-мащабното обучение на Алианса, провеждано от осемдесетте години на предишния век до момента на територията на Норвегия. В него ще се включат над 40 000 военнослужещи, 130 въздухоплавателни средства, 70 кораба и над 10 000 единици колесна и верижна техника от въоръжените сили на 29-те страни-членки на НАТО и страните-партньори Финландия и Швеция.

Основна цел на учението, което ще се организира в интервала октомври-ноември т.г., е подготовка, оценяване и узаконяване на командването на Съвместните сили на НАТО в Неапол (JFCNP) за водене на интервенция по член 5 от Вашингтонския контракт със Силите за неотложен отговор на НАТО за 2019 година (NRF - 2019) и Силите с доста висока степен на подготвеност (VJTF). Офицер планиращ учението е командващият на Съюзното командване по трансформациите на НАТО в Норфолк, офицер провеждащ учението е командващият на Съвместното командване на НАТО в Неапол, а шеф на учението е командирът на Съвместния боен център на НАТО в Ставангер, Норвегия.

В „ Trident Juncture - 2018 “ България ще взе участие с част от заявените си формирования за NRF – 2019: група за надзор на напредването, взвод за радиационно и химическо разузнаване, взвод за неутрализиране на невзривени бойни муниции и група за гражданско-военно съдействие.

Групата за надзор на напредването от състава на Съвместното командване на силите (СКС) по време на ученето ще бъде включена в състава на 39-ти батальон за надзор на напредването от американската войска и ще подкрепя и координира процеса по развръщане на формированията и тяхното пребазиране.

Двата взвода - за радиационно и химическо разузнаване от състава на 38-ми батальон за нуклеарна, химична и биологична отбрана и екология - Мусачево и за неутрализиране на невзривени бойни муниции от 55-ти инженерен полк – Белене, както и групата за гражданско-военно съдействие от 78-ми батальон за обезпечаване – София от Сухопътните войски (СВ) ще вземат участие в учението в състава на канадска многонационална бригада в региона на Фремо Лиер, Норвегия.

В „ Trident Juncture - 2018 “ ще вземат участие и двама офицери от командването на Сухопътни войски и щаба на СКС надлежно като старши нациоионален представител и в структурата на националния поддържащ детайл.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР