Общо 41 общини получават 615 000 евро по инициатива WiFi4EU

...
Общо 41 общини получават 615 000 евро по инициатива WiFi4EU
Коментари Харесай

Българските общини ще получат още 615 хиляди евро за изграждане на свободен Интернет достъп

Общо 41 общини получават 615 000 евро по самодейност WiFi4EU на Европейска комисия за създаване на свободен Интернет достъп, оповестяват от пресцентъра на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията. Това е третият конкурс на Европейска комисия по тази самодейност.

По броя на получените ваучери в този конкурс България се подрежда на 16 място, само че извоюваните ваучери в трите състезанието - 227, слагат страната ни преди всичко по дял на общините, обхванати от самодейността. 246 общини са записаните на портала на самодейността, а общо 86 на 100 от общините в страната са спечелили ваучери за създаване на високоскоростен безжичен Интернет на публични места.

В този конкурс са подадени 8318 общо кандидатури и бюджетът от 26.7 млн. евро ще бъде разпределен за финансиране на 1750 общини от целия Европейски съюз, Норвегия и Исландия.

Инициативата WiFi4EU предизвиква свободния достъп до безжична Интернет връзка за жителите на публични места, в това число в паркове, площади, публични здания, библиотеки, здравни центрове и музеи в общините в цяла Европа. От България отвън самодейността остават 38 общини, като 19 от тях към момента не са показали интерес и не са се записали на портала. В случай на предпочитание, всички общини, които не са получавали ваучер до този миг ще могат да вземат участие в състезанията през 2020 година

Анализът на присъединяване на българските общини в трите извършени състезанието демонстрира, че Южен централен регион е с максимален % финансирани общини от трите състезанието, 54 от 59 общини са получили ваучери за безвъзмезден Интернет в размер на 15 хиляди евро. На второ място се подрежда Югозападен регион с финансирани 46 от общо 52 общини.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР