Общо 41 души са арестувани вчера в Алжир по време

...
Общо 41 души са арестувани вчера в Алжир по време
Коментари Харесай

Над 40 протестиращи бяха арестувани в Алжир

Общо 41 души са задържани през вчерашния ден в Алжир по време на митинги против упования нов - пети мандат на президента Абделазиз Бутефлика. Това заяви алжирската полиция след всеобщите демонстрации от петък в цялата страна, съобщи Агенция Франс Прес.

Главната дирекция "Национална сигурност ", на която са подчинени полицейските служби, упрекна в официално съобщение задържаните в нарушавания на публичния ред, нанасяне на материални вреди и насилствени дейности.

С изключение на някои конфликти в столицата Алжир - замерване с камъни, посрещнато със сълзотворен газ, не бе обявено за съществени произшествия по време на митингите. Сравнително дребният брой арести с оглед мащаба на деянията евентуално сочи, че полицията се е отнесла много толерантно към тези шествия, по-специално в столицата, където сходни акции са строго неразрешени от 2001 година, а през вчерашния ден дефилираха хиляди протестиращи, отбелязва организацията.

Полицията не заяви данни за броя на участниците, само че съгласно източник от силите за сигурност, приказвал пред Агенция Франс Прес, става дума за към 20 000 стачкуващи из цялата страна, в това число 5000 в столицата.

По думите на източника 38 от задържаните 41 души са сложени под стража в Алжир, където част от протестиращите се пробвали да влязат в канцеларията на президента. "Няма данни за ранени чиновници на реда или стачкуващи ", добави източникът.

Президентът, който е на 81 години и ръководи от 1999 година, получи през 2013 година инсулт и се движи с инвалидна количка. Той рядко се появява на обществени места и събития. На 10 февруари обаче Бутефлика разгласи пред нацията, че ще се бори за пети мандат в изборите на 18 април.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР