Общо 407 стартъпи от цял свят кандидатстваха във второто издание

...
Общо 407 стартъпи от цял свят кандидатстваха във второто издание
Коментари Харесай

407 стартъпи от цял свят кандидатстваха във второто издание на Elevator Lab – финтех акселератора на РБИ


Общо 407 стартъпи от целия свят аплайваха във второто издание на Elevator Lab – акселераторската стратегия на Райфайзен Банк Интернешънъл (РБИ). Това прави растеж от над 20% спрямо предходната година, когато 336 финтех започващи компании се включиха в конкуренцията за евентуално дълготрайно съдействие с Групата Райфайзен и опция за постигане до над 16.6 млн. клиенти в Австрия и района на Централна и Източна Европа.

Повечето кандидатствали планове през 2018-та са от Европа (302 бр., 74%), а на второ и трето място следват надлежно Азия (70 бр., 17%) и Северна Америка (27 бр., 7%). Около 5% от създателите на планове са от Австрия, а общо 42% от пазарите в ЦИЕ, на които оперират банките от групата Райфайзен. Високият брой кандидатствали от Русия, България и Румъния е индикатор за динамичните финтех екосистеми на тези пазари. Кандидатствалите от Англия (28 бр., 7%) и Берлин (16 бр., 4%) демонстрират, че РБИ се нарежда като издирван сътрудник за финтех фирмите в западноевропейските стартъп центрове.

Участниците в Elеvator Lab 2018 аплайваха с решения в шест авансово избрани сфери. Най-голям брой планове са получени в сферите Отворено банкиране (94 бр., 23%), Анализ на данни (89 бр., 22%) и Инвестиционни технологии (61 бр., 15%). Останалите три тематики – Корпоративно банкиране, Ново потребителско прекарване в офиса и Технологии, свързани с регулациите, събират общо 36% (147 бр.) от всички оферти. Данните потвърждават обстоятелството, че заплащанията са най-активният финтех сегмент в ЦИЕ по брой основани стартъпи и капиталов капитал.

„ Щастливи сме, че завършваме световния стадий на кандидатстване по програмата с толкоз положителни резултати. Elevator Lab става все по-голям и в това време все по-фокусиран върху района на Централна и Източна Европа. Броят на кандидатствалите от района е съвсем два пъти по-голям спрямо първото издание. До края на август ще селектираме 30-те стартъпа, които ще получат шанса да убедят нашето авторитетно жури, че нововъведението им заслужава да бъде внедрена от банката “, сподели Йохан Щробл, основен изпълнителен шеф, РБИ.

Българската компания Evrotrust ще получи непосредствено място в полуфинала на световната конкуренция като победител от районното предизвикателство. Тя завоюва с план за биометрично оторизиране на трети страни пред банката в конкуренция с новаторски хрумвания на още четири финалиста – Log Sentinel, Risk Labs, Scale Focus и My Cloud Quant.

Петте стартъпа, които ще бъдат избрани за спечелили в световната стратегия Elevator Lab 2018, ще бъдат определени във Виена при започване на октомври. РБИ сполучливо организира пилотните планове с петте финалиста от първото издание на Elevator Lab и подписа контракт за развиването и внедряването на решение от ново потомство в сферата “Опознай своя клиент” (Know your customer) с австрийския стартъп Kompany.

Повече информация за идните интензивности от програмата Elevator Lab е налична на уеб страницата www.elevator-lab.com.

Наред с това, Райфайзен Банк Интернешънъл разгласи и основаването на Elevator Ventures – сдружение с капиталов капитал от 25 милиона евро, което ще влага в планове на участници в Elevator Lab, както и в новаторски планове на финтех компании от района на ЦИЕ.

Повече информация за Elevator Ventures може да се открие на: www.elevator-ventures.com.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР