Общо 40 лишени от свобода и задържани под стража са

...
Общо 40 лишени от свобода и задържани под стража са
Коментари Харесай

Казаха колко са починалите от COVID-19 затворници у нас

Общо 40 лишени от независимост и арестувани под стража са открити като инфектирани с COVID-19 от 13 март, когато бе оповестено изключително състояние, до 3 декември, оповестява.

Това осведоми гл. комисар Ивайло Йорданов – гл. шеф на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ (ГДИН) към Министерството на правораздаването.

Трима лишени от независимост са умряли, което демонстрира релативно висок % на леталните изходи.

19 лишени от свобода/задържани под стража са оздравели. Активните случаи все още са 21. От отговора не излиза наяве трите смъртни случая в коя статистика влизат, само че евентуално те следва да се броят настрана от оздравелите и дейните.

Около 6500 почти са пандизчиите у нас, а към 1000 - арестантите. Това значи, че са се заразили към 0,5%.

Какви ограничения за изолираност са взети във връзка с инфектираните?

„ При позитивен резултат на лишен от свобода/задържан под стража с доказана коронавирусна зараза с леко и средносложно протичане и без затруднения, се лекува амбулаторно в стационара на Медицинските центрове към места за отнемане от независимост или в обособени за задачата пространства в пандизите и в арестите.

Също по този начин се настаняват и в новообособените COVID-19 браншове в СБАЛЛС-София и СБАЛЛС-Ловеч. Пациентите са под непрекъснато здравно наблюдаване “, осведомят от ГДИН.

„ Лишен от свобода/задържан под стража с усложена клинична форма и тежко протичаща, при който е належащо интензивно лекуване, медицинският експерт наложително се свързва с ЦСМП за обезпечаване на кола за спешна помощ и транспортиране на пациента към профилирано лечебно заведение за лекуване на пациенти с коронавирусна зараза “, показват още от „ Изпълнение на наказванията “.

Към 3 декември на болнично лекуване са 13 лишени от свобода/задържани под стража. От тях 10 са в Специализирана болница за интензивно лекуване на лишени от независимост (СБАЛЛС) при пандиза в София, 1 е в СБАЛЛС-Ловеч, а двама са във външно лечебно заведение.

Каква е организацията за тестване при сипмтоми и кой покрива разноските?

„ На медицинските експерти в лечебните заведения в местата за отнемане от независимост със средства на ГДИН са закупени бързи антигенни проби.

При позитивен резултат се прави и PCR тест посредством издаване на здравно направление за провеждането на високоспециализирано медико-диагностично проучване „ Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19” в избраните за задачата лаборатории в лечебни, здравни заведения и районни здравни инспекции, според заповедта на министъра на опазването на здравето “, дават отговор от Главната дирекция.

За интервала 13 март – 3 декември при клинични данни за остра респираторна зараза на лишени от свобода/задържани под стража са осъществени 174 PCR-теста.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР