Общо 40 личности и колективи с постижения в областта на

...
Общо 40 личности и колективи с постижения в областта на
Коментари Харесай

Връчиха награда Варна на 40 личности и колективи

 Общо 40 персони и колективи с достижения в региона на културата, науката и образованието бяха отличени с премия " Варна “ на тържествена гала през днешния ден, проведена от дирекция " Култура и духовно развиване " към Община Варна.

Приветствия насочиха ръководителят на Общински съвет Тодор Балабанов и кметът на Варна Иван Портних. " Носете премията с чест, достолепие и отговорност! Всички дейци на образованието, на науката и културата са скъпи за Варна, тъй като резултата от Вашия труд е онази добавена стойност в нашия живот, която дава смисъл “, обърна се кметът към хората в зала " Пленарна “. Тази година с решение на ОбС-Варна и по оферти на жители, организации и институции с награди са удостоени:

ГОЛЯМА НАГРАДА " ВАРНА ":

Гаро Левон Кешишян – фотограф-художник, за високи достижения и принос към българската и международна фотография;

Хор на варненските момчета и младежи при Хорова школа " Проф. Марин Чонев “ – Община Варна с диригент Дарина Кроснева – Стаменова – за ярки художествено-творчески достижения и отбелязване на 50-годишния празник на хора

Носителите в областта на културата:

І. ЛИТЕРАТУРА

Ангел Христов Дюлгеров – за достижения като книжовен критик с многочислени изявления в централния и локалния щемпел

ІІ. ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА

Школа по изкуства за деца и младежи в неравностойно състояние " Дедал ", с началник Дарин Димчев Сотиров – за неповторимите планове и дръзновените хрумвания на младите гении, школата се е трансформирала в един от знаците на младежкото творчество в град Варна

ІІІ. ТЕАТЪР 

Екипът на Драматичен спектакъл " Стоян Бъчваров " – ТМПЦ – Варна – за постановъчен екип, реализатори и актьорски състав за постановката " Драконът “ от Евгений Шварц.

Веселина Методиева Михалкова – за ослепително осъществяване в премиерните постановки " Магьосническо езеро “ по А. П. Чехов и " Телефонът на мъртвеца “ от Сара Раул в функциите на Аркадина и госпожа Готлиб.

Пламен Владимиров Георгиев – за блестящото му превъплъщаване в ролята на Р. Ф. (Ар Еф) Симпсън от мюзикъла " Да пееш под дъжда “ и в ролята на Бил Лезли в " Бащи, неистини и още нещо “ от Рей Куни

 

IV. МУЗИКА 

Евгения Димова Паскова – старши учител по цигулка в НУИ " Добри Христов “, за дългогодишна концертна активност и педагогичен триумфи.

 

V. ОПЕРА (изпълнителско изкуство) 

Екипът на Държавна опера към ТМПЦ – Варна – за постановъчен екип и реализатори – симфоничен оркестър, солисти, хор и балет на Държавна опера – Варна за мюзикъла " Да пееш под дъжда “ по сюжет на Бети Комдън и Адолф Грийн. 

Александър Димитров Мутафчийски – за режисурата му на спектакъла “Царицата на чардаша “ и превъплъщаването му в ролята на Бони.

VІ. ТАНЦ 

Ансамбъл за национални песни и танци " Одесос “ при ОД на Министерство на вътрешните работи – Варна с живописен началник Радослав Йовев Иванов – за 65-годишнината на ансамбъла и показване на обичайна българска просвета и фолклор на Варненска област по света, на високо художествено равнище. 

Любомир Петров Кацаров – за принос в развиването на балетното изкуство и педагогическата му активност (един от първите солист-балетисти на варненска опера).

Димитричка Стоянова Кателиева – за принос към танцовото изкуство в град Варна и работата й с младежите.

VІІ. КИНО 

" 4 Френдс студио “ с креативен началник Мирослава Василева Арнаудова – Евстатиева – за осъществяване на плана – класическа куклена анимация със заглавието " Вълшебното копче “ и кино лентата " Тайната на Пипин “.

Вилиана Иванова Кръстева – за въвеждане на нова документална постпродукция – " Репетиция “ по Българска национална телевизия 2.

VІІІ. АРХИТЕКТУРА

арх. Тодор Димов Даскалов – за необикновен принос в проектирането и реализацията на здания монументи на културата в град Варна.

IХ. ЖУРНАЛИСТИКА

Доно Цветков Славчев – за принос към електронните медии и 25-годишнината на авторското му предаване " Може би ДА “ за българска поп-рок музика, което се излъчва по Радио Варна на БНР.

Виолета Микова Тончева – за достиженията й като публицист и създател на проучвания и критически текстове за медии, литература, образни изкуства и архитектура.

 

Носителите на премия “Варна " в областта на науката и висшето обучение са:

I. ХУМАНИТАРНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Кап. I сан проф. доктор Калин Спасов Калинов – за теоретичен план " Аспекти на теорията на организациите “.

 

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Научен колектив с началник проф. доктор Галина Николова Шамонина – за план Международна квалификационна школа " Съвременни педагогичен технологии в образованието по съветски език като непознат “.

 

II. ПРИРОДНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Доц. доктор Йордан Радков Димитров, дм – за цялостната научно-изследователска, преподавателска и лечебна активност в региона на пневмологията и фтизиатрията.

 

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА:   Екипът на " Център по интервенционална рентгенология “ към УМБАЛ " Света Марина “ – Варна с началник доктор Чавдар Христов Бъчваров – за принос в развиването и използването на новаторски медицински способи и технологии в интервенционалната рентгенология във Варна.

 

III. ОБЩЕСТВЕНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Проф. доктор Зоя Костова Младенова – за научно проучване " Трансформационни процеси в региона на икономическата доктрина в България през интервала 1990-2011г. (поглед отвътре) “.

 

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Н аучен колектив с началник доцент доктор инж. Милена Тенчева Кичекова – за Международен план за изобретателни умения " Варна спагети инженеринг “.

 

IV. ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Гл. ас. инж. Силвия Димитрова Кирилова – за създаването " Алтернативен способ за оценка на коефициента, отчитащ външните условия в показателя за енергийна успеваемост на корабите “.

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Научен колектив с началник доцент доктор инж. Стефан Николов Кюлевчелиев – за създаването " Метод за предпроектно проучване на хидродинамиката на подводен уред при задача наоколо до свободната водна повърхнина “.

Носителите на премия " Варна “ 2019 година в системата на предучилищното и учебното обучение са:

І. " Ученик на годината " в региона на общообразователната подготовка

Радина Росенова Узунова – ученичка от ХII клас в Първа езикова гимназия.Носител на влиятелни литературни награди с одобряване престижа на гимназията на национално и районно равнище. Първа премия на Националния конкурс “Любовта в нас “, втора премия на Национален конкурс " Христос воскресе – наслада донесе “ и доста други.

Александър Тонев Кръстев – възпитаник от ХII клас в МГ " Д-р Петър Берон “. Високи достижения в региона на информатиката, математиката и физиката. Медалист от интернационалните и национални надпревари и олимпиади.

 

ІІ. " Ученик на годината " в региона на професионалната подготовка

Теодор Димитров Христов – възпитаник от ХII клас в Спортно учебно заведение " Георги Бенковски “, народен играч по " кикбокс “. Отлично показване на международно състезание в Италия, второ място на Световна купа в Унгария и голям брой първи места от държавни персонални и отборни шампионати.

ІІІ. " Учител на годината " в региона на предучилищното обучение

Юлияна Божимирова Ангелова – старши преподавател по музика в ДГ № 18 " Чайка “. Нейни ученици се показват сполучливо на концерти, състезания и фестивали.

Елена Савова Колева – основен преподавател в ДГ № 42 " Българче “. Доказан експерт, с нюх към новото и ексцентричното. В работата си демонстрира проектно-изследователски метод и развива креативно мислене в децата.

 

ІV. " Учител на годината " в региона на обслужващите звена

Няма номинации.

 

V. " Учител на годината " в региона на главното обучение

Галина Парашкевова Парушева – Радева – преподавател по изобразително изкуство в ОУ " Захари Стоянов “. В работата си ползва истински и новаторски способи, а нейни ученици се класират на призови места на районно, национално и интернационално ниво.

 

VI. " Учител на годината " в региона на междинното обучение

Палмира Здравкова Дачева – старши преподавател по философия в МГ " Д-р Петър Берон “. Работи с даровити деца в региона на философските науки. Учениците й печелят първи места и медали от национални метафизичен олимпиади и надпревари. Участва в конференции, работи по планове и стратегии.

 

VII. " Учител на годината " в региона на професионалната подготовка

Красимир Стефанов Кирилов –   дългогодишен учител по спорт " кикбокс “ в Спортно учебно заведение " Георги Бенковски “. Изявен експерт с потвърден принос в развиването на спорт " кикбокс “ във Варна и България. Учениците му са носители на държавни и интернационалните оценки.

 

VIII. “Колектив на годината " в региона на предучилищното обучение

Детска градина № 17 " Д-р Петър Берон “ с шеф Драгомир Николов Бакалов. Колективът е насочен към всички нови трендове и визии за развиване на предучилищното обучение. Дейността на детската градина е ориентирана към образуване на отношение към природосъобразен и здравословен метод на живот.

 

Детска градина № 8 “Христо Ботев " с шеф Веска Добрева Янакиева. Дейността на колектива се отличава с нововъведение и разпоредителност. В ежедневната си работа педагозите ползват истински просветителни тактики и политики. Носители са на редица награди от разнообразни участия.

 

ІХ. " Колектив на годината " в региона на главното учебно обучение и обслужващите звена

Основно учебно заведение " Захари Стоянов “ с шеф Тодорка Димитрова Колева. Колективът се отличава с висок професионализъм, нововъведение и разпоредителност. Успешни изяви на учениците на надпревари, олимпиади и планове, както на национално по този начин и на европейско равнище.

Основно учебно заведение " Св. Иван Рилски “ – Варна с шеф Димитър Василев Димитров. Колективът ползва новаторски способи и подходи за повишение на мотивацията на учениците за разширение кръгозора им и опознаване на изгодите от образованието.

 

Х. " Колектив на годината " в региона на междинното учебно обучение и обслужващите звена

Математическа гимназия " Д-р Петър Берон “ с шеф Павлин Панов Петков. Гимназията има повсеместен принос в развиването на образованието както във Варна, по този начин и в страната. Професионализмът, ентусиазмът, груповият дух на учителите, с дейното съдействие на възпитаници и родители, водят до изключителни резултати.

Национално учебно заведение по изкуствата " Добри Христов “ с шеф Йорданка Любомирова Манева. Училище с дългогодишна и богата история, обвързвана с развиването на културата във Варна, страната и чужбина. Многобройни са националните и интернационалните награди на учители и възпитаници.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР