Общо 40 гимназисти от цялата страна, които участваха в пилотното

...
Общо 40 гимназисти от цялата страна, които участваха в пилотното
Коментари Харесай

Ученици предложиха работещи бизнес идеи в унисон с принципите на кръговата икономика

Общо 40 гимназисти от цялата страна, които участваха в пилотното преподаване на първото по рода си за целия свят образователно наличие по зелено предприемачество, се включиха в иновационния лагер, проведен от JA България.

Разделени в екипи от по 5 души, учениците работиха над проблем за генериране на бизнес хрумвания, работещи в унисон с правилата на кръговата стопанска система, а в начинанието ги поддържаха бизнес ментори на Джуниър Ачийвмънт - Пламен Пенков, Елена Радева, Ангел Георгиев, Ася Станчева и Деница Събева. В края на деня тимовете презентираха концепциите си пред жури ангажирано с тематиките на зеленото предприемачество - Данита Заричинова от Екологично съдружие „ За земята ", Стоян Фълджийски от Сдружение „ Екосистем Юръп ", Ивайло Илиев, алумни по стратегиите на JA България и бизнесмен със личен бизнес и Милан Рашевски от Асоциацията за строителство с естествени материали.

Първа премия и аплодисментите на журито получи екип възпитаници, който търси нови благоприятни условия за преработването на домашните боклуци, посредством концепцията си за новаторска кофа за отпадък.

Второ място заслужи концепцията за слагане на нов тип настилка, в началото - тестово в учебните заведения, която гълтам силата, отделяна от хората при придвижването им и я трансформира в електрическа енергия.

Третото място завоюва концепцията за потребление на таблет, който да размени хартиените учебници на всеки възпитаник от 1 до 12 клас. Екипът беше пресметнал какъв брой дървета умират, с цел да се създадат учебниците единствено за 1 възпитаник за цялото му образование в учебно заведение и предложи явен финансов проект, учреден на икономическа логичност.

„ Кръговата стопанска система е от основно значение освен за конкурентоспособността на Европейския съюз, само че и за прехода към бизнес, учреден на същинско почитание към околната среда като неминуем пиедестал, който прави допустимо съществуването на обществата и стопанските системи. Иновационният лагер сподели, че младежите интуитивно усещат посоката, в която би трябвало да се развиват бизнес концепциите в новата стопанска система, само че имат потребност от систематични познания по тематиката ", показа Вера Петканчин, шеф „ Оперативни действия " в Джуниър Ачийвмънт България и основен координатор на плана.

Иновационният лагер бе детайл от плана GREENT, иницииран от Джуниър Ачийвмънт България и съфинансиран от стратегия „ Еразъм+ " на Европейския съюз. Партньори на българската неправителствена организация са още 4 организации от европейската мрежа на Джуниър Ачийвмънт - от Гърция, Румъния, Латвия и Норвегия. Мисията на плана е да сътвори просветителни принадлежности, които да оказват помощ на учителите в Европа да изградят у своите възпитаници мисловна настройка за екологосъобразно предприемачество. Вече изцяло приключени са методология за преподаване на зелено предприемачество посредством метода на blended learning (смесено образование, употребяващо онлайн технологии в комбиниране с обичайно преподаване в класната стая), образователна стратегия по зелено предприемачество и справочник за учителя с 36 изцяло създадени урока, съдържащи насоки и хрумвания за интензивности, които учителят може да употребява в клас.

Изчерпването на естествените запаси е реалност и бизнесът и стопанската система имат потребност от радикална промяна, с цел да могат да обезпечат по-добър живот за бъдещите генерации. Тази промяна към този момент е почнала на доста места, като единствено в Европейския съюз над 4 милиона души работят в предприятия, част от така наречен „ кръгова стопанска система ". За да може смяната да се случи в огромен мащаб обаче е нужно построяването на ново екологосъобразно и предприемачески насочено схващане в цяло едно потомство. Учебният комплект по зелено предприемачество, създаден от Джуниър Ачийвмънт България, дава отговор точно на тази потребност, отчитайки, че все още просветителните системи изостават в предлагането на интерактивно, съвременно образователно наличие по тази тематика. В рамките на уроците учителите и учениците ще могат да се срещнат с голям брой сполучливи и вдъхновяващи модели на резистентен бизнес, който основава позитивен резултат за природата и обществата. Предвидена е опция за младежите да разработят и лични хрумвания за резистентен бизнес в 7 лесни стъпки, които ги превеждат през процеса на предприемаческо изобретение и бизнес моделиране за резистентен бизнес.

От новата образователна 2017-2018 година всички искащи учители в България ще могат да употребяват основаните запаси изцяло гратис. Джуниър Ачийвмънт България ще предлага и образования на учители, които се интересуват по какъв начин да преподават зелено предприемачество, като курсовете са утвърдени от Министерството на образованието и науката в границите на Информационния указател на утвърдените стратегии за подготовка на педагогическите експерти и ще носят заеми на посетилите ги учители.

Проектът GREENT ще завърши със заключителна интернационална конференция в края на септември 2017 година в София. Организациите сътрудници преглеждат тази конференция единствено като поредна стъпка в своята тактика за разширение на преподаването по тематиката зелено предприемачество, като към този момент имат явен проект по какъв начин да го създадат налично за повече възпитаници в Европа и света.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР