Общо 4 538 629 души се преминали през пунктовете на

...
Общо 4 538 629 души се преминали през пунктовете на
Коментари Харесай

Над 4,5 милиона души са преминали през българо-гръцката граница през 2023 г.

Общо 4 538 629 души се минали през пунктовете на българо-гръцката граница през 2023 година, оповестиха от Министерство на вътрешните работи в отговор на питане на публицисти. През предходната годината са арестувани 27 чужденци при секване през „ зелена “ граница и 22 души за нелегално прекосяване през граничните пунктове. Миграционният напън на българо-гръцката граница е доста невисок и границата не е желана за прекосяване от мигрантите, прецизират от Министерство на вътрешните работи.

Задържаните на „ зелена “ граница, влизайки на българска територия, са жители на Афганистан, Сирия, Мароко. Осем непалци са арестувани при опит да се трансферират към южната ни съседка. Към Гърция са върнати четири жители на трети страни. Арестувани за нелегално прекосяване през граничните пунктове са 22 жители на Мароко, Сирия, Палестина, Бангладеш и Турция. За нарушение на българо-гръцката граница през предходната година са формирани 49 досъдебни производства с повдигнати обвинявания на 46 лица.  В съпоставяне с миналата година досъдебните производства са с 41 % по-малко.  

През Граничен контролно-пропусквателен пункт по българо-гръцката граница през 2023 година са открити 65 случая с 90 лица, пренасящи нелегално акцизни артикули. При 54 от случаите се касае за преместване на 3,8 милиона къса цигари, пури и пурети. Най-много случаи на противозаконен трафик на акцизни артикули са разкрити през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Маказа “. 

Потокът на миналите през пунктовете по българо-гръцката граница е повишен с 9 % по отношение на трафика през 2022 година Най-засилен е трафикът през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата “ и Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Маказа “, прецизират от Министерство на вътрешните работи. Трансграничният поток е най-вече от българи и жители на Германия, Гърция, Молдова, Полша, Румъния, Сърбия, Турция, Украйна. Входящият трафик е двойно повече от пътуващите през граничните пунктове в посока Гърция. За Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Маказа “  броят на влизащите на българска територия е четирикратно по-голям от преминаващите на юг. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР