Общо 390 млн. лева ще бъдат отпуснати за подмяна на

...
Общо 390 млн. лева ще бъдат отпуснати за подмяна на
Коментари Харесай

390 млн. лв. за градски транспорт ще получат градовете с мръсен въздух

Общо 390 млн. лв. ще бъдат отпуснати за замяна на транспортните средства от градския превоз в общини с високи равнища на нечист въздух. Това разгласи министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на годишен доклад на активността на Националния поверителен екофонд за 2018 година, съобщи Агенция " Фокус ".
Според него тематиката за електромобилността е извънредно сериозна и значима. " Замърсяването на въздуха е огромен проблем за България, за Европа и всичко огромни градове. Почти 2/3 от страните в Европейски Съюз имат градове, които не дават отговор на критериите на качество на атмосферния въздух ", сподели Димов.
" В България има проблем с фините прахови частници. Електромобилът и електорпревозът са едно от решенията, които предстоят да забележим през идващите години. В тази посока активността на фонда е извънредно навременна и в крайник с неща, които прави министерството ", означи министърът на околната среда.
" Само преди няколко седмици обявихме извънреден запас от 390 млн. лева, който ще подкрепи български общините, които са в наказателна процедура по числата за качеството на атмосферния въздух, да сменят старите си паркове с нови електробуси, тролейбуси или трамваи ", посочи той.
По думите му през юни се чака общините да подадат своите потребности от замяна и още тази година да бъдат подписани контракти с тях. " Десет са общините, които имат право да подават заявки. След доста съществени договаряния с Европейската комисия успяхме от спестявания да насочим този запас в тази посока ", разяснява той.
" Това ще даде извънреден мощен подтик към електрификацията на градския превоз. Всички калкулации демонстрират, че този превоз е доста и по-евтин от останалите ", посочи той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР