Общо 354 са вече потвърдените случаи на коронавирус в България.

...
Общо 354 са вече потвърдените случаи на коронавирус в България.
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: Правителството ще обсъди днес актуализация на бюджета

Общо 354 са към този момент доказаните случаи на ковид в България. Над 300 души са санкционирани за скупчвания на публични места и още толкоз досъдебни производства са формирани за нарушение на карантина. Българска народна банка приготвя ограничения за краткотрайно заледяване на заплащания по заеми и разгласи, че коронавирусът ще отсрочи влизането на България в чакалнята на еврозоната. Църквата пък разгласи, че литургиите на Великден ще бъдат изнесени отвън храмовете.

" Дневник " следи развиването на събитията към ковид в действително време.

Ключови моменти 14:30Тази вечер Министерският съвет ще заседава изключително за повторно, с цел да разиска предлагането си за актуализация на държавния бюджет. Това заяви министър председателят Бойко Борисов на брифинг след съвещание, отдадено на така наречен мярка 60/40 за помощ за бизнеса. " Милиард-милиард и половина се оферират, само че аз мисля, че няма да бъдат задоволителни ", съобщи министър председателят Бойко Борисов.14:19Приемането на документи за приемане на държавна помощ по схемата 60 към 40 ще стартира от на следващия ден. До седмица ще се получава решението дали средства да се провиснал, а още пет дни по-късно ще се превеждат и парите. Каза през днешния ден обществения министър Деница Сачева на брифинг след съвещание на Министерския съвет.

13:49Службите на Великден - отвън храмовете Богослуженията за Великден ще се проведат пред храмовете, се разбра след среща на ръководителя на Националния действен щаб Венцислав Мутафчийски и вицепремиера Томислав Дончев със Светия синод. От синода оповестиха, че до приключването на изключителното състояние в храмовете ще има засилени ограничения за стерилизация, а миряните ще би трябвало да съблюдават отдалеченост. На въпрос ще се дава ли причестяване от една лъжичка, каквато е традицията, представител на Синода разгласи, че " от Светото причестяване никой не може да се болести "

" Според мен това е един добър компромис ", разяснява Венцислав Мутафчийски след срещата. Той посочи, че контролът по съблюдаване на дистанцията отвън църквите ще бъде стихотворец от полицията. Самите църкви ще бъдат отворени за хората, които желаят да влязат и възпламенят свещ, само че церемониите на Великден ще бъдат изнесени, посочи той. Повече по тематиката - тук.

13:39За мнозина ограниченията от изключителното състояние поради ковид са причина за отсрочване на събития, в това число рождени дни, кръщенета и сватби. Не това обаче е изборът на млада двойка, която през днешния ден подписа брак в обредния дом на кв. " Хиподрума ". Още фотоси от нетрадиционното събитие вижте тук.

 Коронавирусът в България: Правителството ще разиска през днешния ден актуализация на бюджета
© Дневник
13:15 " Пирогов " с телефон за жертвите на домашно принуждение - 0700 40 150Приемната на " Пирогов " за жертви на домашно принуждение обезпечава и отдалечена поддръжка и психични съвещания на денонощната телефонна линия 0700 40 150, оповестиха от столичната болница. От там показват, че в изискванията на обществена изолираност нарастват напрежението и насилието в домовете и " статистиката демонстрира завишаване на броя на жертвите на домашно принуждение ". На телефоната линия потърпевшите от домашно принуждение могат да получат с изключение на психична помощ, съвещания и поддръжка за проект за обезпечаване на сигурност и също подпомагане за обезпечаване на помощ от органите на реда.12:33Гражданското съдружие " Спаси София " прикани общината да спре финансирането на огромни поправки като тези на пл. " Св.Александър Невски " и Борисовата градина на обща стойност над 40 млн. лв., както и на някои " козметични " планове. Вместо това съгласно организацията средствата следва да бъдат ориентирани към поддръжка на дребния бизнес в столицата, който се чака да бъде тежко обиден от обстановката с ковид.

Повече за предлагането четете тук.12:32Министерският съвет ще заседава изключително през днешния ден, с цел да одобри изискванията и реда за погашение на обезщетения на работодателите за опазване на работните места при изключителното състояние поради ковид. С приемането на закона за изключителното състояние бе заложено страната да изплаща 60% от заплатата на чиновниците в засегнатите браншове, а работодателят да обезпечи останалите 40 на 100. Първоначално концепцията на ръководещите беше да се подкрепят единствено най-пряко засегнатите браншове, само че след остро неодобрение от страна на бизнеса и на синдикати се разбра, че кръгът от компаниите, които могат да аплайват за компенсацията, ще бъде уголемен.11:39Прокуратурата ревизира и предлагането на бързи тестовеВърховната административна прокуратура ревизира по какъв начин Изпълнителната организация по медикаментите управлява предлагането на така наречен бързи проби за ковид. Агенцията следва да извърши инспекция регистрирани ли са съответните медицински лаборатории или здравни заведения, които оферират така наречен " бързи проби ", както и дали работят със сертифицирани реактиви, съдържащи указания за приложимост и етикет, дали съблюдават вътрешния надзор и дали дават отговор на съответния стандарт. Прокуратурата прецизира, че е изискала съответната информация от министъра на здравеопзаването, а повода е зачестилото предложение на бързи проби.11:16Всички хора, които идват в България от страни с разпространяване на ковид, ще бъдат поставяни под 14-дневна домашна карантина. Здравният министър Кирил Ананиев е изменил заповедта си, която указваше използването на тази мярка за жители на 16 страни. Досега идващите в страната се изпращаха в домашна изолираност с напътствие на държавния здравен контрольор Ангел Кунчев. След смяната Регионалните здравни инспекции са задължени да изпращат информация за хората под карантина, с изключение на на кметовете и общопрактикуващите лекари, и на основните, регионалните и столичните дирекции на Министерство на вътрешните работи, както и на дирекция " Комуникационни и осведомителни системи " в силовото министерство.10:22Борисов: Хората към този момент са доста дисциплинирани " Хората към този момент са доста дисциплинирани. Проблемът е, когато събота и неделя е топло времето. Тогава се крият. Мерките си важат, нека не са постанова и повече да се стягат. Не играем на гоненица. Който победи и надхитри, той след това може да болести или почине ", сподели министър председателят Бойко Борисов пред публицисти в отговор на въпрос дали ще има още ограничавания на напредването. Какво още сподели министър председателят четете тук.

09:51Още 45 млн. лева за патронажна грижаДопълнително 45 млн. лв. се отделят по Оперативната стратегия " Развитие на човешките запаси " за поддръжка на самотно живеещи възрастни и хора с увреждания. От през днешния ден общините ще могат да аплайват, с цел да получат финансиране за патронажна грижа, заяви общественото министерство. По плановете ще може да се наема личен състав за даване на услуги по домовете за справяне с изключителната обстановка. Освен доставка на храни и медикаменти, възрастните хора ще могат да получат и подпомагане при заплащането на битовите им сметки или за неотложни административни услуги.09:44Това, с което се сблъскваме, едва ли ще продължи повече от 2-3 месеца. Тази прогноза за развиването на епидемията от ковид направи пред Българска национална телевизия държавният здравен контрольор Ангел Кунчев. " Ние сме към този момент в подстъпите на доста сериозното разпространяване, на големия напън върху здравната система и върху това би трябвало да са съсредоточени напъните, а не да тестваме всеки, който кихнал или кашлял ", сподели той. Според него най-тежката обстановка ще бъде към и малко след Великден, а по-късно се чака бърз спад.

Кунчев още веднъж уточни, че 60-70% от хората прекарват на крайник, само че напъните са ориентирани към рисковите пациенти, които ще са в по-тежко състояние. " 10 до 12 пъти е по-голям леталитетът. Зависи от всички болни какъв % умират. При грипа е 0.2. При този вирус е сред 2 и 3%, в някои страни мина и 3% ", уточни той.09:25БНБ приготвя ограничения за заледяване на заплащания по кредитиБългарската национална банка е в развой на подготовка на ограничения, които ще разрешат въвеждането на краткотраен мораториум за отсрочване или прекъсване на заплащания по банкови заеми. Това заяви в изявление за " Нова телевизия " шефът на Българска народна банка Димитър Радев.

" Това, което ще стане, е, че евентуално до сряда, европейският банков орган ще разгласи насоки и критерии, по които да се ползват тези спомагателни ограничения. В основата им стои въвеждането на целеустремен и краткотраен мораториум, с който се отсрочват или стопират заплащания по банкови заеми. Или казано по-простичко - отлагане на заплащането по банкови заеми ", сподели той. Радев увери държателите на депозити, че парите им са на несъмнено място.

Какво още сподели шефът на Българска народна банка вижте тук.08:55Над 300 акта за скупчвания на публични местаНад 300 акта са формирани в цялата страна поради скупчване на групи хора на публични места, заяви основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов пред " Нова телевизия ". Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев до края на изключителното състояние е неразрешено събирането на повече от двама възрастни на открити и закрити публични места.

" Към този миг над 25 хиляди са жителите, сложени под карантина ", сподели още Иванов. Той изясни, че служителите на реда правят инспекции и в случай че индивидът не си е у дома, се образува досъдебно произвеждане. За нарушение на карантина до момента са формирани над 300 досъдебни производства. Повече - тук.08:4060% спад на автомобилния трафикС 60% е намалял автомобилният трафик из страната след въвеждане на контролно пропускателните пунктове поради възбраната за излизане от регионалните центрове, с изключение на в избрани случаи. Това сподели основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов пред " Нова телевизия ".

Той уточни, че на всички места при КПП-тата има така наречен бързи ленти, през които могат да минават коли за спешна помощ, да вземем за пример. Проблеми обаче идвали от това, че доста водачи нарушавали разпоредбите и " запушвали " тези ленти. Личните карти към този момент не се пипат от чиновниците на Министерство на вътрешните работи по контролните пунктове. Те поглеждат картата, съпоставят данните и не престават нататък, изясни Иванов.08:32Министерството на външните работи на България е поискало от останалите страни да позволява на български жители с изминал паспорт да пътуват, в случай че се връщат в родината си. Това заяви пред Би Ти Ви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. През тази година изтича срокът на персоналните документи на огромен брой български жители. Държавата към този момент служебно удължи валидността им на територията на страната с 6 месеца, само че се е обърнала и към страните по света да го признаят. На собствен ред България се ангажира реципрочно да разреши същото на чужденците, сподели Захариева.

Общо 766 българи сега са в чужбина, от тях към 70 са туристи, сподели Захариева като посочи, че данните са към петък и непрекъснато се трансформират. Повече четете тук.08:04Заразените към този момент са 354 Общо 354 са инфектираните с ковид по данни на Националния действен щаб от тази заран. От тях в болница са 127 души, 13 от които са в тежко положение - интубирани, интензивни отделения. Средната възраст на умрелите е 66 година, а най-младият умрял е на 51 година Оздравелите към този момент са 15.

От щаба дадоха и информация за разпределението на болните по области. В Благоевград заболелите са 10 души, в Бургас - 14, във Варна - 17, във Велико Търново и Габрово - по двама, в Добрич - 6, Кърджали - 4, Кюстендил - 2, в Ловеч има един болен, в Монтана - 16, в Пазарджик - 7, Перник - 5, в Плевен - 8, в Пловдив - 20, Сливен - 3, Смолян - 7, София - 208, в Стара Загора - двама, в Хасково - един случай и в Шумен - 3.

Във връзка с информация, че в неделя на столичния бул. " Витоша " са съставяни актове на минувачи, Мутафчийски напомни, че събирането на повече от двама възрастни на едно място е неразрешено от повече от седмица със заповед на здравния министър.

07:58До 12 април в това число се удължава безплатното паркиране в Синята и Зелена зона в София, заяви Центърът за градска подвижност. Столичната община вкара мярката с концепцията да се понижи потреблението на градския превоз от работещите в центъра и по този начин да се способства за обществената отдалеченост поради ковид.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1273)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР