Общо 347 бременни, родилки и деца са били обслужени в

...
Общо 347 бременни, родилки и деца са били обслужени в
Коментари Харесай

Центърът за майчино и детско здраве към УМБАЛ Свети Георги е помогнал на 347 пациенти за година

Общо 347 бременни, родилки и деца са били обслужени в здравно-консултативния център за майчино и детско здраве към Клиниката по педиатрия и генетични болести на УМБАЛ " Свети Георги “ ЕАД за предходната година. Центърът работи в сходство с създадената Национална стратегия за възстановяване на майчиното и детското здраве и дава осведомителни и профилирани медицински съвещания, както и домашни визити за деца с увреждания, с хронични болести или недоносени до 1 година, заяви неговият координатор Константина Костова.

В Деня на " Доброто “, който се празнува всяка година на 17 февруари по самодейност на интернационалните благотворителни организации в света, тя означи, че 276 от всички пациенти на Центъра са деца на възраст от 0 до 18 години с разнообразни здравословни и психически проблеми. Сред най-често следените хронични болести са: епилепсия, белтъчно-калорийно недохранване, ДЦП, спинална мускулна недоразвитост, хиперактивно разстройство, умствена назадничавост, синдром на Даун, парализа на Белл и детски аутизъм.

Децата, които се нуждаят от психична и обществена поддръжка, са с девиантно държание, с поведенческо разстройство, невроза или характерни разстройства на развтието, акцентира Костова. По думите й измежду пациентите на Центъра са и деца, които са мъчно отглеждани в домашна среда, както и с нездравословни привички като приложимост на алкохол и опиати, и суицидно държание. Болшинството от тях се насочват и към Отдел " Закрила на детето " за дълготрайно следене и поддръжка, в случай че е належащо.

В Здравно-консултативния център за майчино и детско здраве към Университетската болница " Свети Георги “ в Пловдив работят психолог и обществен служащ, както и медицински експерти, измежду които: детски кардиолог, пулмолог, ревматолог, невролог, ендокринолог, гастроентеролог, онкохематолог и хирург, както и акушер-гинеколог. През 2021 година те са установили главно проблеми, свързани с развъждането в фамилна среда и риск от занемаряване, подкрепили са и родители при подготовката на документи за явяване на деца с увреждания пред ТЕЛК.

При декларирани потребности от пациенти, техни близки или лекуващия доктор в Центъра се събира и проучва информация за бременни дами и деца в риск. Консултират се родители, които не са създали избор на персонален доктор на новородено след изписване от родилното. Тези съвещания се правят както при приети в болница пациенти, по този начин и при амбулаторно посетилите Центъра, прецизират от здравното звено. Целта е да надградим и осигурим интегрирани здравно-консултативни и обществени услуги за родилки, бременни с патология и всички групи деца, които се нуждаят от по-високо квалифицирани медицински услуги, изясни Костова.

Най-често към Центъра се обръщат пациенти за уточняване на диагнозата и следене на прилаганата медикаментозна терапия. Консултират се и деца с недоволства, за които няма открита физикална причина. В тези случаи се постанова фамилна консултация от психолог за оценка на прочувственото положение на пациента и търсене на стресови фактори от обществената среда, акцентират от звеното. Специализирана помощ се оказва и при съобщаване на околните или на самите пациенти на тежки диагнози, при превъзмогване на прочувствения стрес от идното раждане и майчинство, при болести на бебето и други

Организират се и домашни визити на деца с увреждания, хронични болести и недоносени деца до 1 година, за които експерт от лечебното заведение е решил нуждата от осъществяване на консултация в домашни условия. Въпреки че от началото на годината тази активност е мощно лимитирана поради ограниченията, свързани с ограничение разпространяването на COVID-19, задачата е от време на време наблюдаване на здравословното и общо положение на тежко болните деца, както и на фамилии с невисок обществен статус. Сред тях има и такива на апаратно дишане или мъчно преносими, акцентират от Центъра.

Центърът за майчино и детско здраве към УМБАЛ " Свети Георги “ се намира в Клиниката по педиатрия и генетични болести на адрес: Пловдив, бул. " Васил Априлов " 15а, ет. 5. Работи всеки работен ден от 08:00 до 16:30 ч.

Защо 17 февруари?

Всяка година 17 февруари се отбелязва като Ден на спонтанните актове на добрина (Random Acts of Kindness Day), което е една от новите начинания на интернационалните благотворителни организации. Тя има световно значение и не зависи от народност, етническа принадлежност или религиозни убеждения. Организаторите приканват на този ден да се опитаме да бъдем по-състрадателни и положителни, без да чакаме премия. За лекарите положителните каузи са освен предопределение и задача, а и смисъл на живота им.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР