Общо 3344 минути (или почти 56 часа) закъснения натрупаха влаковете

...
Общо 3344 минути (или почти 56 часа) закъснения натрупаха влаковете
Коментари Харесай

Само за едно денонощие влаковете натрупаха 56 часа закъснения

Общо 3344 минути (или съвсем 56 часа) закъснения натрупаха влаковете на „ БДЖ-Пътнически транспорти “ (БДЖ-ПП) в последна гара през вчерашния ден. Това демонстрират данните в „ Ежедневна информация за експлоатационната активност за дата 05. 07. 2022 год. ", с която „ БАНКЕРЪ “ разполага.

От всички 575 влака, включени в Графика за придвижването на влаковете, 59 композиции са закъснели от начална гара, където са " отвисели " преди да тръгнат (между другото, някои от тях въобще не са потеглили – бел. авт.) 1676 минути (или 28 часа).

Най-много закъснения – 1543 минути, влаковете са натрупали в последна гара по виновност на Наказателен кодекс „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ).

На второ място са закъсненията – 991 минути, насъбрани по виновност на външни " субекти " - Граничен контролно-пропусквателен пункт, митници и така нататък А на трето място - едвам с 510 минути - са закъсненията на последна гара, " калкулирани " по виновност на БДЖ-ПП.

Подобни са справките за придвижването на влаковете съвсем за всеки ден.

На този декор вместо да насочи повече средства към възстановяване положението на железопътната инфраструктура, транспортният министър в оставка Николай Събев и екипът му оповестиха на 23 май пазарни съвещания за закупуване и поддръжка на нови влакове, локомотиви и бордово съоръжение. От тях стана ясно, че ведомството желае да купи 35 електрически мотриси, 7 двуетажни мотриси, 20 пуш-пул (от англ. push-pull - композиции, които се движат в двете направления без маневриране – бел.авт.), 18 маневрени батерийни локомотива, както и 108 комплекта ETCS бордово съоръжение за ръководство на влаковото придвижване. Транспортното ведомство насочи предложения до 15 известни производители, като удължи периода за подаване на заявки с две седмици – до 30 юни.

Късно нощес (5 юли) Дирекция „ Национална транспортна политика “ в транспортното министерство разгласява отчетът с имената на производителите, показали интерес към " офертите ". От него излиза наяве, че 10 компании имат интерес към доставката на 35 електрически мотриси. Сред тях личат имената на международни производители, като Alstom, Siemens, Stadler, Hyunday Rotem, Skoda, Koncar, PESA, EPS Poland, CAF и на Zhongshuai Special Vehicle Co. Ltd, която е подала документи посредством българска компания от името на китайския производител на влакове CRRC.

За доставката на 7 двуетажни мотрисни влака, документи са подали 7 компании - Alstom, Siemens, Stadler, Hyunday Rotem, Skoda, PESA и CAF.

Да доставят 20 пуш-пул композиции интерес са показали 8 компании - Siemens, Stadler и Hyunday Rotem, Skoda, PESA, EPS Poland, CAF и Talgo.

В процедурата за доставка на 18 батерийни маневрени локомотива предпочитание имат да вземат участие 4 производителя, измежду които и русенският цех „ Експрес сервиз “. Останалите три са CZ Loko, Stadler и Vossloh.

За доставката на 108 комплекта ETCS бордово съоръжение личат имената на международни компании като Thales, Alstom и Siemens, както и CAF.

Припомняме, че към 1 милиарда лева от средствата, нужни за закупуването на тези влакове и съоръжение, би трябвало да бъдат обезпечени от Националния проект за възобновяване и резистентност, а към 700 млн. лв. – като съфинансиране от държавния бюджет.

Срещу това се опълчват мнозина национални транспортни специалисти с два съществени претекста.

Първият е, че е належащо повече средства да се влагат за възстановяване на жп инфраструктурата, която е в окаяно положение и не разрешава на влаковете да се движат даже с плановите скорости от 100 или 130 км/час, за които са издигнати множеството жп трасета.

Вторият претекст е, че страната не би трябвало да купува никакви влакове, а това да бъде сложено като изискване към бъдещия жппревозвач, който ще завоюва след към година процедурата за избор на снабдител на обществени жп транспорти. Дали той ще е БДЖ-ПП или някоя частна или задгранична компания, несъмнено, никой не може да каже.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР