Общо 32 320 ученици ще прекрачат училищния праг през учебната

Общо 32 320 ученици ще прекрачат училищния праг през учебната ...

Общо 32 320 ученици ще прекрачат училищния праг във Варна.

"Общо 32 320 ученици ще прекрачат училищния праг през учебната 2019-2020 година във Варна, броят на първокласниците е близо 2900, като за всички е осигурена възможност за целодневно обучение". Това заяви шефката на общинската дирекция по образование Лилия Христова.

След създаването на екипите за връщане на деца в училища над 400 малчугани са започнали занятия. От извършените над 2250 проверки за близо 1700 деца се оказало, че са заминали в чужбина заедно с родителите си. Издирването на останалите 200 деца продължава.

„Варна не е типичен град с много деца извън образователната система. Важно е те да влязат в детска градина и да научат български език. В противен случай ще изостанат, ако започнат направо в 1.клас”, коментира Христова.

Единственото общинско училище, чиито ученици няма да започнат новата учебна година в собствената си сграда, е „Васил Левски”. Причината е продължаващият ремонт на опасната сграда.

„Занятията ще са в съседното училище „Любен Каравелов”. Осигурили сме всичко, което родителите искаха от нас, включително и обедното хранене. Ремонтът трябва да приключи през февруари, но постоянно излизат скрити проблеми. Изпълнителят работи много усърдно и е подложен на жесток контрол от страна на родителите”.

Учениците от държавната Варненска гимназия по икономика „Георги Сава Раковски” също ще започнат новата учебна година в друга сграда заради ремонт. Техните занятия ще се провеждат в ОУ „Стоян Михайловски“.

Вече е стартирала процедурата за проектиране на нова сграда на Математическата гимназия. Търсят се варианти и за преместването на Пета езикова гимназия. Общо пет сгради във Варна се ползват от по две училища в различните смени.

Община Варна планира да преустрои закритото Оздравително училище в курорта „Св. св. Константин и Елена” в начално школо. Причината е, че все по-млади семейства живеят в местностите и зоните в посока към курорта „Златни пясъци”.

"В момента децата се записват в училищата в кварталите „Чайка” и „Левски”, като се обсъждат и варианти за разширяване на „Васил Друмев” и „Добри Чинтулов”, добави още Христова. /dariknews.bg

Източник: dnesplus.bg