Общо 30 хил. ученици и учители ще могат да посетят

...
Общо 30 хил. ученици и учители ще могат да посетят
Коментари Харесай

В подкрепа на туризма правителството праща 30 хил. ученици на безплатна почивка

Общо 30 хиляди възпитаници и учители ще могат да посетят по избран ред туристически обекти гратис. Новата мярка е ориентирана към подкрепяне на туристическия бранш и беше оповестена от министрите на финансите, образованието и туризма Асен Василев, Николай Денков и Стела Балтова на взаимен брифинг през днешния ден.

Министерството на финансите дружно с Министерството на туризма са съумели да намерят пари от централния бюджет, с цел да се направи тази стратегия, която да вдигне заетостта в туризма като нощувки, а в това време да има и мощен обществен резултат, изясни Василев.Програмата се споделя " Отново дружно " и ще бъде финансирана с 15 млн. лв.. 500 лв. е пакетът за всеки участник - дете или съпътстващ преподавател. Пътуванията ще стартират след края на образователната година, която завършва публично на 23 юни за 1 до 3 клас и на 30 юни за 4 до 11 клас.

За присъединяване в " Отново дружно " ще могат да аплайват всички 2258 държавни и общински учебни заведения. Всяко от тях ще има опция да включи до 70 деца, подбрани по преценка на педагогическия личен състав и със единодушието на родителите. Заявките ще бъдат удовлетворявани по реда на постъпването им до привършване на лимита на програмата.

МОН ще стартира да приема кандидатури незабавно, откакто Националната стратегия " Отново дружно " бъде призната от кабинета. Очаква се това да стане най-късно при започване на юли. Още преди този момент учебните заведения ще получат съответни инструкции, които ще им оказват помощ да се приготвят в точния момент.

" В продължение на една седмица ще могат гратис да летуват, с цел да могат да си отдъхнат след тази тежка година, в това време помагайки на туристическия бизнес ", уточни Николай Денков. " Не става дума единствено за отдъхване. Всички знаем, че един от най-големите проблеми на пандемията е намаляването на обществените контакти, които се отразяват изключително тежко на учениците и на децата ", добави той.

Стела Балтова посочи, че ще бъдат готови туристически пакети и децата ще могат както да бъдат застраховани и придвижени до местата за настаняване, по този начин да бъде поето и тяхното изхранване по време на престоя.

" Подготвят се доста забавни стратегии, които са свързани с арт действия, експозиции, с образования по национални танци, посещаване на музеи и други туристически обекти. Приоритет е основаване на условия бизнесът да бъде подтикван да работи. Работим и по възстановяване на изискванията за достъп на задграничните жители в страната ", добави тя. Взето е решение и за понижаване на цените на плажните такъми.

За педагогическите експерти пък държавното управление приготвя обособена стратегия, която ще бъде финализирана през идващите две седмици - за профилактика и рехабилитация. Държавата отделя 400 хиляди лева, с цел да могат учителите гратис да минат на профилактични прегледи.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР